BP: Απαραίτητες οι Επενδύσεις στην Παραγωγή Υδρογονανθράκων για να Αποφευχθούν οι Απότομες Αυξήσεις Τιμών

BP: Απαραίτητες οι Επενδύσεις στην Παραγωγή Υδρογονανθράκων για να Αποφευχθούν οι Απότομες Αυξήσεις Τιμών
energia.gr
Δευ, 28 Αυγούστου 2023 - 08:08

H BP δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να επενδύσει στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για να αποφευχθούν οι απότομες αυξήσεις των τιμών, επιταχύνοντας, παράλληλα, την ενεργειακή μετάβαση για την καταπολέμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου παγκοσμίως επταπλασιάστηκαν πέρυσι καθώς το 3% των παγκόσμιων προμηθειών φυσικού αερίου επλήγη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τις χώρες να αυξήσουν τις ενεργειακές δαπάνες και να στραφούν στον άνθρακα, δήλωσε στο Νέο Δελχί ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού Bernard Looney.

«Πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Πρέπει να επενδύσουμε στο σημερινό ενεργειακό σύστημα υπεύθυνα και, ταυτόχρονα, πρέπει να επενδύσουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Looney στο συνέδριο B20. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι ομαλή για να διατηρήσει το ρυθμό της, καθώς τα επίπεδα εκπομπών έχουν αυξηθεί μετά τη διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2015, παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες, όπως τόνισε.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), που εδρεύει στο Παρίσι, αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει στα επίπεδα - ρεκόρ των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος.

Ο Looney τόνισε ότι η εταιρεία του θα επενδύσει το 40% του κεφαλαίου της σε έργα ενεργειακής μετάβασης μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας και το 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Θα επενδύσουμε μεταξύ 55 και 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως BP αυτή τη δεκαετία σε επενδύσεις που κινητοποιούν την ανάπτυξη της ενεργειακής μετάβασης», είπε.Η BP, επενδύοντας σε ενεργειακά έργα στην Ινδία από κοινού με την Reliance Industries Ltd, έχει δημιουργήσει περίπου 3.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι σήμερα, από 750 τον Ιανουάριο.

Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει 300 σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών. Η BP έχει επενδύσει στον τομέα του φυσικού αερίου της Ινδίας ενώ ο επιχειρηματικός βραχίονάς της αγόρασε μερίδιο στην startup BluSmart. «Έχω κάθε προσδοκία ότι θα κάνουμε περισσότερα στην Ινδία τα επόμενα χρόνια», είπε ο Looney.