Η Sinopec Δεν Ενδιαφέρεται να Εξαγοράσει Διυλιστήριο ή Πετοχημική Μονάδα της Shell στη Σιγκαπούρη

Η Sinopec Δεν Ενδιαφέρεται να Εξαγοράσει Διυλιστήριο ή Πετοχημική Μονάδα της  Shell στη Σιγκαπούρη
energia.gr
Δευ, 28 Αυγούστου 2023 - 12:16

Η Sinopec Corp δεν ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το διυλιστήριο ή το πετροχημικό εργοστάσιο της Shell στη Σιγκαπούρη. Αυτό διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της κινεζικής πετρελαϊκής Yu Baocai

Η δήλωση, για την οποία ο πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες, ήρθε αφού διάφορες πηγές την περασμένη εβδομάδα είχαν αναφέρει στο Reuters ότι η Sinopec ήταν μεταξύ των εταιρειών που προσέγγισε η Goldman Sachs για να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της Shell στη Σιγκαπούρη.

Ο κολοσσός διύλισης, ωστόσο, ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο έργο σχιστολιθικού φυσικού αερίου Jafurah της Σαουδικής Αραβίας, είπε ο Yu κατά την ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ, αφού η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας ανέφερε πτώση 20% στα ενδιάμεσα αποτελέσματα.

Η δήλωη επιβεβαιώνει παλαιότερο δημοσίευμα του Reuters ότι η Sinopec και η TotalEnergies είχαν χωριστές συζητήσεις με την κρατική Saudi Aramco για να επενδύσουν στο έργο Jafurah, το μεγαλύτερο εκμεταλλευόμενο πεδίο σχιστολιθικού φυσικού αερίου εκτός των ΗΠΑ, με αποθέματα που υπολογίζονται σε 200 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ακατέργαστου φυσικού αερίου.

Ο Yu είπε επίσης ότι η Sinopec είναι μία από τις διεθνείς εταιρείες που προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να κατασκευάσει ένα διυλιστήριο εκεί και ότι η εταιρεία αξιολογεί την πρόταση. Η Σρι Λάνκα επέλεξε τη Sinopec και την εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Vitol γιως δυνητικούς επενδυτές σε ένα προτεινόμενο εξαγωγικό διυλιστήριο στη Χαμπαντότα.

Παράλληλα, η Sinopec πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία μιας επιχείρησης λιανικής πώλησης καυσίμων στη νησιωτική χώρα τον επόμενο μήνα.

Αναφορικά με μελλοντικές επενδύσεις σε διυλιστήρια, είτε στη Μέση Ανατολή, στη Σιγκαπούρη ή στη Σρι Λάνκα, η Sinopec θα αξιολογήσει και θα συγκρίνει τους πόρους και τις αγορές σε αυτήν την περιοχή-στόχο για να αποφασίσει ποια είναι πιο ανταγωνιστική, πρόσθεσε ο Yu.