Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της μείωσης των νορβηγικών εξαγωγών και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για πιθανές διακοπές στις εξαγωγικές εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία. Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς παρουσίασαν αύξηση έως και 4,1% τη Δευτέρα, μετά από άλμα σχεδόν 9% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτή τη στιγμή, τα συμβόλαια στο ολλανδικό TTF, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαπραγματεύονται σε επίπεδα άνω των 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (35,120 €/MWh στις 14:53 ώρα Ελλάδος)

Η αγορά βρίσκεται σε άνοδο λόγω των διαφορών ανάμεσα στις εταιρείες παραγωγής LNG και τους εργαζομένους στην Αυστραλία, σημαντικό παραγωγό του καυσίμου, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απεργίες και να περιορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, ξεπερνά το 92%, πετυχαίνοντας τον στόχο πλήρωσης κατά 90% που είχε τεθεί για τον Νοέμβριο, δυόμιση μήνες νωρίτερα σε σχέση με το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Η πτώση των νορβηγικών εξαγωγών, με τις ροές από το πεδίο Troll να έχουν σταματήσει για προγραμματισμένη συντήρηση, έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Οι προμήθειες διεκόπησαν εντελώς χθες Σάββατο με ισχύ έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόσθετες εργασίες συντήρησης σε πεδία φυσικού αερίου που παραδίδουν στο δίκτυο Segal, που συνδέεται με το Ηνωμένο Βασίλειο, επηρέασαν επίσης την προσφορά.

Παρά τα υψηλά αποθέματα και την υποτονική ζήτηση, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά περίπου 25% αυτόν τον μήνα, αντανακλώντας τις ανησυχίες της αγοράς μετά τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Πιθανές διακοπές στην Αυστραλία μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ Ασίας και Ευρώπης για αντικατάσταση φορτίων LNG από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές και να επιδεινώσει τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς LNG.

Η κλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και οι πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού στην Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις για τις νέες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες σε τομείς που εξαρτώνται από την ενέργεια.

Παρ' ό, τι ο βασικός εξαγωγέας LNG της Αυστραλίας Woodside Energy Group Ltd. πλησίασε πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία με τους εργαζόμενους, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη καθώς τα συνδικάτα ψηφίζουν για το αν θα εγκρίνουν τις απεργίες σε εγκαταστάσεις LNG που διαχειρίζεται η Chevron Corp.