Στην Κίνα Σχεδόν η Μισή Υπεράκτια Αιολική Δυναμικότητα το 2022 – Πώς Εκτόπισε την Ευρώπη Από την Πρώτη Θέση

Στην Κίνα Σχεδόν η Μισή Υπεράκτια Αιολική Δυναμικότητα το 2022 – Πώς Εκτόπισε την Ευρώπη Από την Πρώτη Θέση
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Δευ, 28 Αυγούστου 2023 - 13:45

Η Ευρώπη έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στις παγκόσμιες αγορές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με επικεφαλής την Κίνα, λόγω αυξανόμενου κόστους και διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως διαπίστωσε το Global Wind Energy Council (GWEC) σε έρευνά του

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 2022 περίπου το 47% των 64,3 GW της συνολικής παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας, ενώ η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού την ξεπέρασε με σχεδόν 53%, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, που εκπροσωπεί την βιομηχανία του κλάδου διεθνώς. Μάλιστα, από μόνη της η Κίνα κατείχε σχεδόν το 49% της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας.

Η εναλλαγή στην κυριαρχία του κλάδου ξεκινά από το 2021, όταν η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 50% των συνολικά 55,9 GW υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, ανέφερε το GWEC στην τελευταία έκθεσή του για την κατάσταση της παγκόσμιας υπεράκτιας αγοράς αιολικής ενέργειας.


Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2022 (σε GW)

πηγή: Global Wind Energy Council (από FT)


«Οι προσθήκες υπεράκτιων αιολικών στο εγγύς μέλλον αναμένεται να είναι σχετικά αργές». . . λόγω των χαμηλότερων επιπέδων δραστηριότητας σε καθιερωμένες αγορές της Βόρειας Θάλασσας». . . καθώς και του αντίκτυπου των τρεχουσών δύσκολων συνθηκών της αγοράς», ανέφερε η έκθεση.

Το GWEC πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να ανακτήσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας τα επόμενα 10 χρόνια, αν και οι ετήσιες εγκαταστάσεις στην περιοχή «αναμένονται να ξεπεράσουν αυτές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού από το 2030 και μετά».

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα υψηλά επιτόκια μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησαν το κόστος όλων των συντελεστών, από τις τουρμπίνες και τα εργατικά χέρια μέχρι και τη χρηματοδότηση. Αυτό οδήγησε σε απώλειες τους κατασκευαστές στροβίλων και σε ακυρώσεις ασύμφορων οικονομικά έργων.

Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα, η σουηδική εταιρεία Vattenfall διέκοψε τα σχέδια για ένα νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αγγλίας, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, λέγοντας ότι δεν είναι πλέον βιώσιμο λόγω αυξανόμενου οικονομικού κόστους.

Η Siemens Energy νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι αναμένει να σημειώσει ζημίες ύψους 4,5 δισ. ευρώ φέτος καθώς αγωνίζεται να διορθώσει την προβληματική της επιχείρηση ανεμογεννητριών Siemens Gamesa.

Οι προκλήσεις σημαίνουν ότι στην Ευρώπη αναμένονται λιγότερες υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Το GWEC ανακοίνωσε ότι αναμένει η Ευρώπη να προσθέσει συνολικά 34,9 GW σε υπεράκτια αιολική δυναμικότητα από το 2023 έως το 2027, από τα 40,8 GW που είχε προβλέψει στην περσινή έκθεση. Αντίθετα, στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται νέα υπεράκτια αιολική δυναμικότητας της τάξης των 76,1 GW την ίδια περίοδο, με επίκεντρο την Κίνα, η οποία θα αντιπροσωπεύει το 84% της αύξησης.

Η προβλεπόμενη νέα εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύς από το 2023 έως και το 2023 ανά περιοχή του πλανήτη

πηγή: Global Wind Energy Council (από FT)


Εξάλλου, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τα υπεράκτια αιολικά έργα έχουν καθυστερήσει ή έχουν τελματωθεί «λόγω ανεπαρκών και αναποτελεσματικών κανόνων αδειοδότησης και αδειοδότησης», όπως επισημαίνει στους FT η Ρεμπέκα Γουίλιαμς, επικεφαλής του τομέα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της GWEC. «Τέτοιες αναποτελεσματικές πολιτικές, που οδηγούν σε έναν καθοδικό ανταγωνισμό τιμών και, σε συνδυασμό με ανέφικτους και ανέφικτους τοπικούς όρους περιεχομένου, θα αυξήσουν το κόστος των έργων και θα επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο προειδοποίησε επίσης ότι ο έλεγχος του 70% της αγοράς από την Κίνα για ορισμένα βασικά στοιχεία που αφορούν υπεράκτια αιολικά έργα σημαίνει ότι «οι περιοριστικές εμπορικές πολιτικές όπως αυτές που προτείνουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ φαίνεται βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν στενότητα στις αγορές».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 380 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος αναμένεται να προστεθούν την επόμενη δεκαετία, ανέφερε το GWEC, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 446 GW το 2032. Τα δύο τρίτα της νέας αυτής δυναμικότητας θα προστεθούν κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας, εν μέρει λόγω των έργων που μετατοπίζονται χρονικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών της αγοράς.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι καθαρών μηδενικών εκπομπών και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) εκτιμούν ότι η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2.000 GW έως το 2050. Περίπου 8,8 GW νέας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας προστέθηκαν περίπου παγκοσμίως το 2022, μετά από την αύξηση - ρεκόρ κατά 21,1 GW το 2021, ανέφερε το GWEC.