Για «Νέα Αποικιοκρατία» Λόγω Άνισης Κατανομής των Σπάνιων Ορυκτών Προειδοποιεί ο Μόντι

Για «Νέα Αποικιοκρατία» Λόγω Άνισης Κατανομής των Σπάνιων Ορυκτών Προειδοποιεί ο Μόντι
energia.gr
Τρι, 29 Αυγούστου 2023 - 08:56

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε την περασμένη Κυριακή, ότι ο κόσμος μπορεί να δει να αναδύεται νέο μοντέλο αποικιοκρατίας εάν οι χώρες με μεγάλα αποθέματα κρίσιμων και σπάνιων ορυκτών γαιών δεν τα θεωρήσουν παγκόσμια ευθύνη

Ο Μόντι, αμέσως μετά την ιστορική επίσκεψή του στη χώρα μας, βρέθηκε στο Νέο Δελχί, όπου, απευθυνόμενος στη Διάσκεψη Κορυφής Β20, σημείωσε ότι τα κρίσιμα και οι σπάνιες γαίες ορυκτά είναι η ανάγκη όλου του κόσμου αλλά είναι άνισα κατανεμημένα, με ορισμένες χώρες να έχουν μεγάλη ποσότητα αυτών των ορυκτών ενώ κάποιες άλλες δεν διαθέτουν καθόλου αυτά τα ορυκτά.

«Υπάρχει αφθονία σπάνιων γαιών ή κρίσιμων ορυκτών σε ορισμένα μέρη, ενώ υπάρχει ανεπάρκεια σε ορισμένα μέρη, ωστόσο ολόκληρη η ανθρωπότητα το χρειάζεται. Εάν αυτοί που τα διαθέτουν δεν το δουν ως παγκόσμια ευθύνη, θα ενισχύσει ένα νέο μοντέλο αποικιοκρατίας

Απευθύνω σοβαρή προειδοποίηση», είπε σε μια δίγλωσση ομιλία στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.Το Business 20 (B20), που έλαβε χώρα στο Νέο Δελχί, από τις 25 ως τις 27 Αυγούστου, είναι το επίσημο φόρουμ διαλόγου της G20 με την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Ιδρύθηκε το 2010, το B20 συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σημαντικών Ομάδων Engagement στο G20, με εταιρείες και επιχειρηματικούς οργανισμούς ως συμμετέχοντες. Μέλη του είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.Η δήλωση αποκτά σημασία καθώς το παγκόσμιο κυνήγι κρίσιμων και σπάνιων γαιών ορυκτών έχει αποκτήσει δυναμική τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της αυξανόμενης απαίτησής τους σε αρκετούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, η άμυνα και η υγειονομική περίθαλψη. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Ινδία έγινε μέλος της «λέσχης» για την ασφάλεια των κρίσιμων ορυκτών - της Mineral Security Partnership. Η ανακοίνωση ήταν μέρος κοινής δήλωσης του πρωθυπουργού Μόντι και του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στις ΗΠΑ. Η εταιρική αυτή σχέση αποτελεί μια στρατηγική ομάδα 13 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, του Καναδά, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιταλίας και της Ινδίας. Στόχος της είναι να προωθήσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών σπάνιων γαιών.

Τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί ίση σημασία στους καταναλωτές και στις καταναλωτικές χώρες, ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μια κερδοφόρα αγορά μπορεί να διατηρηθεί μόνο όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των παραγωγών και των καταναλωτών.

«Αυτό ισχύει επίσης για τα έθνη. Η αντιμετώπιση των άλλων χωρών μόνο ως αγοράς δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Θα βλάψει ακόμη και τις χώρες παραγωγής αργά ή γρήγορα. Το να γίνουν όλοι ίσοι εταίροι σε εξέλιξη είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».Ο Μόντι είπε ότι η πανδημία Covid-19 κατέστρεψε τις συμβατικές παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και πως η Ινδία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη για μια νέα, αξιόπιστη και αποτελεσματική παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

«Μπορούμε να ονομάσουμε μια αλυσίδα εφοδιασμού αποτελεσματική όταν καταρρέει τη στιγμή που ο κόσμος τη χρειάζεται περισσότερο; Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ινδία είναι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Η απάντησή σε αυτό είναι η Ινδία. Η Ινδία κατέχει μια σημαντική θέση στην οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής και αξιόπιστης παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού», υπογράμμισε ο Μόντι, προσθέτοντας ότι χρειάζεται συλλογική δουλειά σε αυτό το μέτωπο.Η προβολή της Ινδίας ως βασικού παίκτη στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία αρκετές παγκόσμιες κατασκευαστικές εταιρείες εξετάζουν τη μετατόπιση της βάσης τους από την Κίνα μετά την πανδημία και εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει επίσης ανακοινώσει μέτρα για την τόνωση του μεταποιητικού τομέα στη χώρα και προσελκύοντας παγκόσμιους επενδυτές.

Σημείωσε ότι πάνω από 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει από την παγίδα της φτώχειας τα τελευταία πέντε χρόνια και χαρακτήρισε αυτόν τον πληθυσμό ως «νεο-μεσαία τάξη».

Σύμφωνα με τον Μόντι, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν βγει από τη φτώχεια δίνουν τη δυναμική στην ανάπτυξη της χώρας. «Όσοι βγαίνουν από τη φτώχεια, η νεομεσαία τάξη, θεωρώ ότι είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής γιατί έρχονται με νέες φιλοδοξίες. Η νεομεσαία τάξη δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της Ινδίας...Καθώς η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης αυξάνεται, αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις», είπε ο Μόντι. Μια πρόσφατη έκθεση της ινδικής κυβερνητικής δεξαμενής σκέψης Niti Aayog με τίτλο «Εθνικός Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας: Ανασκόπηση Προόδου 2023», η οποία έδειξε ότι περίπου 135 εκατομμύρια Ινδοί βγήκαν από την πολυδιάστατη φτώχεια μεταξύ 2015-16 και 2019-21.

Η «πολυδιάστατη φτώχεια» είναι ένας σύνθετος δείκτης που μετράει παράγοντες πέρα από τα χρήματα, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και το βιοτικό επίπεδο.Παράλληλα, ο Ινδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχία της αποστολής Chandrayaan-3 στο φεγγάρι, χαρακτηρίζοντάς την «επιτυχία τόσο της επιστήμης όσο και της βιομηχανίας».

Πολλές ινδικές επιχειρήσεις και ΜΜΕ συνεισέφεραν στοιχεία για το έργο, είπε, περιγράφοντας την αποστολή ως «ένα υπεύθυνο διαστημικό πρόγραμμα» που επιδιώκει να φέρει βιωσιμότητα και ισότητα.«Αφορά την ευθύνη, την επιτάχυνση, την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ισότητα και αφορά την ανθρωπότητα. Πρόκειται για μια γη, μια οικογένεια, ένα μέλλον», είπε.