Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι διχασμένος για την επιδότηση ή μη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι χημικές βιομηχανίες και η χαλυβουργία, με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Σολτς να είναι αντίθετο με αυτή την πολιτική

Ενόψει της υποχώρησης της γερμανικής κυβέρνησης στο Κάστρο Meseberg την Τρίτη και την Τετάρτη (29 και 30 Αυγούστου), οι εκκλήσεις για την επιδότηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες γίνονται όλο και πιο δυνατές, αυξάνοντας την πίεση στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να λάβει μια απόφαση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD του Σολτς – η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα πριν από την κυβερνητική υποχώρηση – έχει κυκλοφορήσει ένα γενικό έγγραφο, το οποίο είδε η EURACTIV, για την καθιέρωση επιδοτούμενης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα για ορισμένες βιομηχανίες για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Αυτή η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μετασχηματισμού θα πρέπει να χορηγείται τόσο σε επιχειρήσεις έντασης ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε βασικούς τομείς βιομηχανικού μετασχηματισμού, όπως αυτοί που ορίζονται στην ευρωπαϊκή «Πράξη για τη Βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών» στο πλαίσιο του Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, πρόεδρος του SPD, δήλωσε σε εκδήλωση την Πέμπτη (24 Αυγούστου): «Αναλαμβάνω τώρα να πείσω όσους εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι». Ο πρόεδρος σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση από τώρα και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Καθώς οι Γερμανοί παραγωγοί αγωνίζονται με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απομάκρυνση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) είχε αρχικά προτείνει την επιδότηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι παραγωγοί χημικών ή χάλυβα.

Αυτό αναμένεται να κρατήσει στη χώρα βιομηχανίες που διαφορετικά θα μπορούσαν να μεταφέρουν την παραγωγή τους.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος προώθησε την ιδέα μιας «τιμής γέφυρας για την ηλεκτρική ενέργεια» των 6 λεπτών για το 80% των αναγκών της βαριάς βιομηχανίας μέχρι το 2030, δήλωσε ότι «το ερώτημα είναι: να μην δανειστούμε χρήματα ή να μην έχουμε άλλη βιομηχανία» και ότι ως εκ τούτου θα επέλεγε την ανάληψη περισσότερου χρέους.

Ο Σολτς, ωστόσο, εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός. «Μια χρηματοδοτούμενη από το χρέος τιμή που τροφοδοτεί ξανά τον πληθωρισμό ή μια μόνιμη επιδότηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι κάτι που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά και επομένως δεν θα συμβεί», δήλωσε ο Σολτς σε εκδήλωση νωρίτερα αυτό το μήνα (16 Αυγούστου), αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια προσωρινή λύση.

Εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, η επιδότηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αμφιλεγόμενη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) δήλωσε ότι δεν είναι νομικά δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα εναπομείναντα κεφάλαια από μια «προστατευτική ασπίδα» 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα τέτοιο σύστημα επιδότησης με τον τρόπο που είχε προτείνει το υπουργείο του Χάμπεκ.

Ερωτηθείς την Παρασκευή (25 Αυγούστου) εάν η επιδοτούμενη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Μέζεμπεργκ, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν θέλω να κάνω τώρα εικασίες σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα των συνομιλιών στο περιθώριο».

Μείωση των δαπανών έναντι της επιδότησης της βιομηχανίας

Ο Λίντνερ θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες – μεταξύ άλλων από τους λεγόμενους «σκιώδεις προϋπολογισμούς» που χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια – καθώς θέλει να επιστρέψει στο συνταγματικό «φρένο του χρέους» της χώρας και επίσης θεωρεί ότι οι δημόσιες δαπάνες τροφοδοτούν την πληθωριστική πίεση στις τιμές.

Για τη θέση του, ο Λίντνερ έλαβε επίσης την υποστήριξη μιας επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου του, η οποία μάλιστα υποστήριξε ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερες στη Γερμανία από ό,τι σε άλλες χώρες και ότι δεν θα είχε νόημα να προσπαθήσουμε να «επιδοτήσουμε ενάντια» σε αυτό το μειονέκτημα.

«Εάν δεν είναι πιθανό να έχετε αυτά τα πλεονεκτήματα στην ενεργοβόρα βιομηχανία, τότε ποντάρετε σε λάθος άλογο εάν εξακολουθείτε να ρίχνετε τα χρήματα εκεί», δήλωσε τον Αύγουστο στη EURACTIV ο Alfons Weichenrieder, αναπληρωτής επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής.

Τα μέλη του κόμματος των Πρασίνων του Χάμπεκ, ωστόσο, έχουν αυξήσει τις πιέσεις προς τον Σολτς να αφήσει την επιφυλακτική του στάση, με τον υπουργό Ενέργειας της Κάτω Σαξονίας, Κρίστιαν Μάιερ (Πράσινοι), να αναρτά στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) ότι «η στάση του καγκελάριου είναι ενάντια στη βιομηχανία, τα συνδικάτα και την προστασία του κλίματος».

«Χρειαζόμαστε επειγόντως την τιμή μετασχηματισμού της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως πρότεινε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. Τώρα!», έγραψε ο Μάιερ.

Αντίσταση από τις μικρότερες χώρες της ΕΕ

Όχι μόνο στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η πρόταση για επιδοτούμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τις γερμανικές βιομηχανίες συναντά αντίσταση.

Τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ «επηρεάζουν την Επίτροπο Ανταγωνισμού για να διασφαλίσουν ότι δεν θα της επιτραπεί να το εγκρίνει σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σμιτ (SPD), ειδικός υπουργός και στενός σύμμαχος του Όλαφ Σολτς, σε εκδήλωση τον Ιούλιο.

Η ίδια η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ζήτησε «μεγάλη προσοχή» κατά την εφαρμογή της επιδότησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για ορισμένες βιομηχανίες, προειδοποιώντας ότι οι μικρότερες εταιρείες ενδέχεται να βρεθούν σε μειονεκτική θέση.

Ως εκ τούτου, μια εναλλακτική λύση για το Βερολίνο θα μπορούσε να είναι η ευρύτερη μείωση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μείωνε επίσης τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά νοικοκυριά, κάτι που πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν επίσης λιγότερο στρεβλωτικό για τον ανταγωνισμό από ό,τι μια επιδότηση.

(από euractiv.gr)