Στον Κόλπο Prudhoe στην Αλάσκα, η BP διοχετεύει μικροσκοπικά σωματίδια, σαν μικρογραφίες νιφάδων καλαμποκιού (popcorn) στο κοίτασμα πετρελαίου της στην περιοχή. Η διαδικασία αποτελεί την τέλεια επίδειξη του πως οι πετρελαϊκές εταιρείες τηρούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά στην καινοτομία.

Στον Κόλπο Prudhoe στην Αλάσκα, η BP διοχετεύει μικροσκοπικά σωματίδια, σαν μικρογραφίες νιφάδων καλαμποκιού (popcorn) στο κοίτασμα πετρελαίου της στην περιοχή. Η διαδικασία αποτελεί την τέλεια επίδειξη του πως οι πετρελαϊκές εταιρείες τηρούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά στην καινοτομία.

Όπως συμβαίνει με τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής της στην Αλάσκα, η παραγωγή στον Κόλπο Prudhoe συντηρείται μέσω της διοχέτευσης ύδατος υπό πίεση, προκειμένου να εξαχθεί το πετρέλαιο. Ωστόσο, το νερό μπορεί να εισχωρήσει στο πορώδες στρώμα των βράχων, να χάσει την πίεσή του και να διαρρεύσει, συχνά, εντός του πετρελαϊκού κοιτάσματος.

Τα μικρά σωματίδια, που είναι γνωστά ως Bright Water, διαρρηγνύονται υπογείως όταν φθάσουν σε μια προκαθορισμένη θερμοκρασία, και εξαπλώνονται για να καλύψουν τις οπές στους πορώδεις βράχους με απώτερο στόχο να εμποδίσουν το νερό να διαρρεύσει.

Κοίτασμα

Είναι μια εξελιγμένη λύση για ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας το Bright Water μπορείς να αυξήσεις τον όγκο του πετρελαίου από ένα κοίτασμα κατά, τουλάχιστον, 35%. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης πασχίζουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε νέες πηγές αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτό αποτελεί ένα πολύτιμο έπαθλο.

Ωστόσο, δεν είναι κάτι από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί αποκλειστικώς η ΒΡ. Το Bright Water αναπτύχθηκε με τη συνεργασία και της αμερικανικής Nalco, μιας εταιρείας επεξεργασίας ύδατος που κατέχει και τα δικαιώματα.

Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, οι πετρελαϊκές εταιρείες προτιμούσαν να μοιράζονται την τεχνολογία αντί να προσπαθούν να αναπτύξουν δικές τους λύσεις, ξεχωριστά από τους ανταγωνιστές τους. Για μια τόσο περίπλοκη, από τεχνικής άποψης, βιομηχανία οι εταιρείες άντλησης και παραγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου δαπανούν σημαντικά λιγότερους πόρους στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.Η Royal Dutch Shell, η οποία έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει ανάλογες επενδύσεις περισσότερο από κάθε άλλη ανταγωνίστριά της, κατέλαβε μόλις τη 114η θέση στον παγκόσμιο κατάλογο των εταιρειών όσον αφορά τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2006 - 2007, σύμφωνα με στοιχεία του Department for Business and Enterprise της Βρετανίας.

Ακόμη και αν το περασμένο έτος οι δαπάνες της στον τομέα ανήλθαν στα 1,2 δισ. δολάρια, αυτό δεν κατάφερε παρά να την ανεβάσει κοντά στις πρώτες 50 του σχετικού καταλόγου. Προφανώς, οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί. Η ανάπτυξη ενός πετρελαϊκού πεδίου σημαίνει, συχνά, το να ξεπερνάς τα όρια του τεχνικώς δυνατού. Ο τομέας του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει καταγράψει μεγάλες τεχνικές προόδους στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, με την εισαγωγή καινοτομιών όπως είναι η οριζόντια γεώτρηση. Για τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες, ωστόσο, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτών των καινοτομιών είναι μικρό.

Η τεχνολογία είτε είναι ευρέως διαδεδομένη, είτε βρίσκεται στα χέρια των εταιρειών παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών που άρχισαν να ξεπερνούν τις μεγάλες ενοποιημένες πετρελαϊκές εταιρείες, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και βρίσκονται, σήμερα, μακράν μπροστά από άποψη αριθμού παραχώρησης νέων ευρεσιτεχνιών. Ωστόσο, η ραγδαία άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού, πυροδότησε μιαν αλλαγή του κλίματος. Οι προϋπολογισμοί για την έρευνα και την ανάπτυξη αυξήθηκαν και υπάρχει μια νέα αίσθηση επίγνωσης της σημασίας της τεχνολογίας.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ- F.T, 08/08/2008)