ΗΠΑ: Σήμερα η Πρώτη Δημοπρασία για Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια στον Κόλπο του Μεξικού

ΗΠΑ: Σήμερα η Πρώτη Δημοπρασία για Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια στον Κόλπο του Μεξικού
energia.gr
Τρι, 29 Αυγούστου 2023 - 13:46

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει την πρώτη δημοπρασία αδειών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον Κόλπο του Μεξικού την Τρίτη, με στόχο την ανάπτυξη της συγκεκριμενης μορφής ΑΠΕ σε έναν σημαντικό κόμβο των ΗΠΑ για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η δημοπρασία αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να καταστήσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα.

Έτσι, το Υπουργείο Εσωτερικών θα δημοπρατήσει τη μίσθωση έκτασης 102.480 στρεμμάτων (41.472 εκταρίων) στα ανοικτά των ακτών της λίμνης Charles, στη Λουιζιάνα, και δύο περιοχών συνολικής έκτασης σχεδόν 200.000 στρεμμάτων στα ανοικτά του Galveston, στο Τέξας. Η ηλεκτρονική πώληση θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. EDT (13:00 ώρα Γκρήνουιτσ ή 15:00 ώρα Ελλάδος).

Το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεανών Ενέργειας των ΗΠΑ (BOEM), το οποίο επιβλέπει την ανάπτυξη υπεράκτιων ενεργειακών πόρων, θα παρέχει ενημερώσεις σχετικά με κάθε γύρο δημοπρασιών στον ιστότοπό του.

Σύμφωνα με έγγραφο της BOEM, δεκαπέντε εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν προσφορά στην διαδικασία πώλησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι κλάδοι ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών όπως η Equinor, η Shell, η RWE και η TotalEnergies, οι οποίες αναπτύσσουν ήδη υπεράκτιες μονάδες αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ σε άλλες περιοχές.

Η Equinor και η Shell έχουν επίσης δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Στους νεοεισερχόμενους στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία των ΗΠΑ περιλαμβάνονται η νοτιοκορεατική Hanwha, η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης ΑΠΕ Hecate Energy και η εταιρεία Quantum Capital, με έδρα το Χιούστον του Τέξας. Οι περιοχές που είναι προς πώληση έχουν τη δυνατότητα να παράγουν περίπου 3,7 GW ενέργειας και θα μπορούσαν να προμηθεύουν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια σπίτια με καθαρή ενέργεια, δήλωσε ο Εσωτερικός.

Οι εταιρείες, ωστόσο, κοιτάζουν πέρα από το δίκτυο στον Κόλπο, εξετάζοντας την πώληση ως έναν πιθανό τρόπο για να τροφοδοτήσουν μια “πράσινη αλυσίδα” εφοδιασμού υδρογόνου για τον τεράστιο βιομηχανικό τομέα της περιοχής.

Η περιοχή του Κόλπου του Μεξικού έχει ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και οι χαμηλότερες ταχύτητες ανέμων, τα μαλακά εδάφη και οι τυφώνες είναι πιθανές προκλήσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η βιομηχανία. Εξάλλου, οι ΝΑ Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν χαμηλές τιμές ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο τον ανταγωνισμό των συμβολαίων ηλεκτρισμού εκ μέρους της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερο κόστος.

Η δημοπρασία του Κόλπου δεν αναμένεται να προσελκύσει τα δισεκατομμύρια δολάρια των προσφορών σπου κατατέθηκαν σε ανάλογο διαγωνισμό στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ τον Φεβρουάριο του 2022. Ας σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαιτούν από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αγοράζουν ενέργεια από υπεράκτια αιολικά έργα - ρυθμίσεις που θεωρούνται κρίσιμες για μια τεχνολογία που εκτιμάται ότι παράγει ηλεκτρική ενέργεια με διπλάσιο κόστος σε σχέση με μια μονάδα φυσικού αερίου.