Κατά τον περασμένο Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σταθερά υψηλότερα, αντανακλώντας μία πιο «σφικτή» αγορά, όπως είχε προβλέψει νωρίτερα και επισημαίνει και στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου. Η απόφαση για διεύρυνση των περικοπών από τον OPEC+ έρχεται σε αντίθεση με το βελτιωμένο μακροοικονομικό κλίμα και την παγκόσμια ζήτηση που έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά

Τον περασμένο Ιούλιο, η πετρελαϊκή προσφορά από τον OPEC+ μειώθηκε κατά 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε χαμηλό σχεδόν 2 ετών, καθώς τέθηκε σε ισχύ εθελοντική μείωση από τη Σαουδική Αραβία. Στα 50.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η παραγωγή του μπλοκ μειώθηκε περισσότερο από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αρχή του 2023. Την ίδια περίοδο, οι παραγωγοί εκτός του OPEC+ αύξησαν την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 50.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά αναμένονται περιορισμένα κέρδη εκτός OPEC+ για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Γουιάνα ηγούνται της υψηλότερης παραγωγής εκτός του OPEC+, με τις εξαγωγές από την συγκεκριμένη τριάδα να αυξάνονται κατά περίπου 15% σε ετήσια βάση σε περισσότερα από 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της παγκόσμιας αύξησης της προσφοράς το 2023, ή 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το σύνολο των 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ της τάξεως των 103 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Ιούνιο, ενώ θα μπορούσε να κορυφωθεί περαιτέρω τον Αύγουστο. Η πετρελαϊκή ζήτηση του ΟΟΣΑ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τη συνολική κατανάλωση να επιστρέφει σε ανάπτυξη το β' τρίμηνο του 2023 μετά από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης. Η κινεζική ζήτηση ήταν επίσης ισχυρότερη από το αναμενόμενο, φθάνοντας σε νέα υψηλά παρά τις επίμονες ανησυχίες για την «υγεία» της οικονομίας. Για ολόκληρο το 2023, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 102.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο ετήσιο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Με την ανάκαμψη μετά την πανδημία να έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, η αύξηση της ζήτησης αργού αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις δυσοίωνες μακροοικονομικές συνθήκες και την αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Παράλληλα, τα αποθέματα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων έχουν μειωθεί απότομα. Τον περασμένο Ιούλιο, τα παρατηρούμενα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με τα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ να είναι άνω των 100 εκατ. βαρελιών κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Το ισοζύγιο της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς πρόκειται να «σφίξει» περαιτέρω το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επεκτείνουν τις περικοπές της πετρελαϊκής προσφοράς τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το «μαξιλάρι» πλεονάζουσας χωρητικότητας του OPEC+ της τάξεως των 5.7 εκατ. βαρελιών την ημέρα σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη συμμαχία να αυξήσει την παραγωγή αργότερα μέσα στο έτος. Πρόσθετες ποσότητες αργού θα επιτρέψουν στα διυλιστήρια να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους και να συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων στην αγορά πετρελαϊκών προϊόντων. Ωστόσο, εάν διατηρηθούν οι τρέχοντες στόχοι του μπλοκ, τα αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το γ’ τρίμηνο του 2023 και κατά 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δ’ τρίμηνο, με κίνδυνο να αυξηθούν οι τιμές.