Η Rosneft, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω συμφωνίας με τον όμιλο παραγωγών πετρελαίου του OPEC+ για περιορισμό της παραγωγής

Η τριμηνιαία παραγωγή μειώθηκε κατά 2,2% στα 3,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ανέφερε η Rosneft, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις της στο πρώτο εξάμηνο έφθασαν τα 3,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια (41 δισεκατομμύρια δολάρια), μειωμένες κατά πάνω από 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, τα έσοδα στο αναφερόμενο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 12,1%, στα 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Η εταιρεία, με επικεφαλής τον Igor Sechin, μακροχρόνιο σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα καθαρά κέρδη της την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου έφθασαν τα 652 δισεκατομμύρια ρούβλια, χωρίς να παρέχει συγκρίσιμα στοιχεία.

Οι ρωσικές εταιρείες δεν αποκαλύπτουν τακτικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα μετά την έναρξη αυτού που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία διοχέτευσε προς τις αγορές της Ασίας και άλλων περιοχών του πλανήτη τις ποσότητες πετρελαίου που πουλούσε ως τότε στην Ευρώπη λόγω της επιβολής κυρώσεων από τη Δύση.

Η ρωσική κυβέρνηση άλλαξε τη φορολογία εν μέσω αυξανόμενων δημοσιονομικών δαπανών.

Ο Σετσίν ανέφερε σε δήλωση στον ιστότοπο της Rosneft την Τετάρτη ότι το μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών αλλαγών που έχουν ήδη θεσπιστεί και των νέων πρωτοβουλιών, "προκαλεί προκλήσεις για τις λειτουργίες της εταιρείας πιο προκλητικές". Η εταιρεία κατάφερε να επιδείξει βιώσιμες οικονομικές επιδόσεις λόγω των προσπαθειών ελέγχου του κόστους παρά τις αστάθειες των τιμών της αγοράς, είπε. Τα κέρδη της Rosneft προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου μειώθηκαν κατά 5,1%, στα 1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Η πτώση του EBITDA ήταν λιγότερο έντονη από την πτώση των εσόδων λόγω της αύξησης των πωλήσεων στην Ασία, είπε η εταιρεία, κυρίως στην Ινδία και την Κίνα.