Πάνω Από 13% η Αύξηση για Μπαταρίες Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ως το 2028

Πάνω Από 13% η Αύξηση για Μπαταρίες Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ως το 2028
energia.gr
Πεμ, 31 Αυγούστου 2023 - 11:43

Η αγορά μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού (APAC) προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,3% τα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας τις 28,2 εκατομμύρια μονάδες to 2028, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα προχθές, Τρίτη, η εταιρεία αναλύσεων GlobalData

Σύμφωνα με την τελευταία αυτή μελέτη της GlobalData, Global Sector Overview and Forecast: Battery Technologies, η αγορά μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις χώρες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 15,1 εκατομμύρια μονάδες φέτος.

Καθώς η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα αποκτά απήχηση ανάμεσα στους καταναλωτές, η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion) εκτοξεύεται στα ύψη στις βασικές αγορές αυτοκινήτων της APAC. Ως εκ τούτου, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αποκτούν μεγάλη σημασία.

Ειδικότερα, η αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου αναμένεται να αυξήσει την ανάγκη για βασικά υλικά, σύμφωνα με τη Lucy Tripathi, ανώτερη αναλυτή αυτοκινήτων στην GlobalData. «Η επιτάχυνση της καινοτομίας μπορεί να είναι ευεργετική, για παράδειγμα, στην υιοθέτηση μοντέλων αυτοκινήτων με βέλτιστα μεγέθη μπαταριών και την ανάπτυξη της ανακύκλωσης μπαταριών. Αυτές οι νέες τεχνολογίες μπαταριών απαιτούν επίσης λιγότερα από ορισμένα βασικά μέταλλα», σημειώνει η Tripathi.

Σήμερα, η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον κόσμο, με συνέπεια να κυριαχεί στην πλειονότητα των αλυσίδων εφοδιασμού μπαταριών EV, ενώ και η Νότια Κορέα έχει μια ισχυρή αλυσίδα αξίας μπαταριών. Σύμφωνα με την Tripathi, το 75% όλων των μπαταριών ιόντων λιθίου κατασκευάζονται στην Κίνα, η οποία έχει περισσότερο από τη μισή χωρητικότητα παγκοσμίως για επεξεργασία και διύλιση λιθίου, κοβαλτίου και γραφίτη. Η χώρα διαθέτει επίσης το 85% της παγκόσμιας παραγωγής στοιχείων ανόδου (θετικά ηλεκτρόδια) 
και το 70% της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής στοιχείων καθόδου (αρνητικά ηλεκτρόδια).

Αυξανόμενος ρόλος του τομέα εξόρυξης για υλικά μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η τιμή τωνμ ετάλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μπαταριών εκτοξεύτηκε στις αρχές του περασμένου έτους, προκαλώντας σημαντικά εμπόδια στη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Σύμφωνα με την GlobalData, οι τιμές των υλικών μπαταριών θα αυξηθούν επίσης σημαντικά λόγω των ελλείψεων στην αγορά και των ανεπαρκών επενδύσεων. Η στενότητα των προμηθειών οδήγησε πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και μπαταριών να ιδρύσουν τα δικά τους εργοστάσια μπαταριών ή να δημιουργήσουν κοινοπραξίες.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προμήθειας, ειδικά πρώτων υλών και εξοπλισμού για την κατασκευή μπαταριών, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κατασκευής και παραγωγής για να αποτρέψουν καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους. Μπορούν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος και να εξασφαλίσουν την αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων, δημιουργώντας αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού και ένα σταθερό σχέδιο για την απόκτηση πρώτων υλών», κατέληξε η Tripathi.