Ινδία: Μουσώνες και Εποχικές Εργασίες Συντήρησης Μειώνουν τη Ζήτηση Ρωσικού Αργού τον Αϋγουστο

Ινδία: Μουσώνες και Εποχικές Εργασίες Συντήρησης Μειώνουν τη Ζήτηση Ρωσικού Αργού τον Αϋγουστο
energia.gr
Πεμ, 31 Αυγούστου 2023 - 11:52

Μειώθηκε η ζήτηση της Ινδίας για φθηνό ρωσικό πετρέλαιο τον Αύγουστο, καθώς ενέσκηψαν οι μουσώνες και οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης

Έτσι, όπως αναφέρει το Bloomberg, o τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο μείωσε τις εισαγωγές του από τη Μόσχα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο σε 1,57 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας μηνιαία πτώση 24%. Η συγκεκριμένη ποσότητα, μάλιστα, αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο ζήτησης ρωσικού αργού από την Ινδία από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler.

Οι συνολικές εισαγωγές αργού της Ινδίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 7% τον μήνα Αύγουστο στα 4,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, είναι πιθανό να αυξηθούν από τον Οκτώβριο καθώς η ζήτηση προϊόντων θα επιταχυνθεί το τέταρτο τρίμηνο και δεν θα υπάρξει συντήρηση μεγάλης κλίμακας κατά τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ο Katona.

Οι εισαγωγές αργού της Ινδίας ανά χώρα προέλευσης το διάστημα Ιαν. -Αυγ. 2023 (πηγή: Kpler, Bloomberg)


Τα ινδικά διυλιστήρια μείωσαν επίσης τις παραλαβές από το Ιράκ, έναν άλλο κορυφαίο προμηθευτή του αναδυόμενου οικονομικού γίγαντα, κατά 10% τον Αύγουστο, σε 848.000 βαρέλια την ημέρα. Ορισμένοι από αυτούς τους όγκους αντικαταστάθηκαν από μια απότομη αύξηση εισαγωγών από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 63% σε μηνιαία βάση στα 852.000 βαρέλια την ημέρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Η κατανάλωση ρωσικού αργού στην Ινδία έχει εκτοξευθεί στα ύψη από πέρυσι, αγγίζοντας το ανώτατο όριο των 2,15 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Μάιο, καθώς τα διυλιστήρια της ασιατικής χώρας αναζητούν φορτία με μεγάλες εκπτώσεις. Η Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd., της οποίας η μονάδα έχει δυναμικότητα 301.000 βαρελιών την ημέρα, μείωσε τις εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα. Οι αγορές της Reliance Industries μειώθηκαν στο 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον συνήθη μέσο όρο των 1,2 έως 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών, καθώς σχεδιάζει να κλείσει μια μονάδα απόσταξης αργού τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην Kpler.