Το πετρέλαιο διατήρησε κέρδη μετά από μία πενθήμερη άνοδο της τιμής, χάρη στην πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και ενώ οι αγορές προεξοφλούν ότι οι ηγέτες του OPEC+ θα παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή

Έτσι, το αμερικανικό αργό WTI, ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο 3,5% κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας κατά την οποία είχε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τον Μάρτιο. Ανοδικά κινήθηκε και το Brent, ξεπερνώντας τα 86 δολ. το βαρέλι.

Τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10,6 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Τα αποθέματα στον βασικό κόμβο του Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν επίσης στο ελάχιστο σε σχέση τον Ιανουάριο.

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επεκτείνει χρονικά τη μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg ανάμεσα σε 25 traders και αναλυτές. Επίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συζητά με τους εταίρους της στην ομάδα OPEC+ το ενδεχόμενο παράτασης των περικοπών στις εξαγωγές αργού στον ίδιο μήνα, αν και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Το τελευταίο “ράλι” τιμών του αργού σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη διαπραγματεύονται τώρα μόλις πάνω από το επίπεδο από το οποίο ξεκίνησαν εφέτος. Ενώ οι δυσμενείς προοπτικές για την Κίνα και η εκστρατεία του Fed για μείωση της νομισματικής κυκλοφορίας κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ο αντίκτυπος αντισταθμίστηκε από τους περιορισμούς της προσφοράς που επιβλήθηκαν από τον OPEC και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας. Έτσι, το αργό διατήρησε τα κέρδη του παρά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων, σήμερα, Πέμπτη, που δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κίνας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο.

«Βλέπουμε ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις μας για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent κατά μέσο όρο στα 85 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας ορυχείων και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ αναμένεται να κινηθούν κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας καθώς η αγορά γίνεται ελλειμματική, πρόσθεσε.