Σταθερές οι Τιμές του LNG στην Ασία, Πτώση στην Ευρώπη -Ξεκαθαρίζει η Εικόνα με τις Απεργίες στην Αυστραλία

Σταθερές οι Τιμές του LNG στην Ασία, Πτώση στην Ευρώπη -Ξεκαθαρίζει η Εικόνα με τις Απεργίες στην Αυστραλία
energia.gr
Πεμ, 31 Αυγούστου 2023 - 16:44

Οι τιμές του LNG στις αγορές της Ασίας παρέμειναν σταθερές αυτή την εβδομάδα, καθώς μειώνεται η αβεβαιότητα για ενδεχόμενη απεργία στις εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αυστραλία αποτρέποντας τους αγοραστές από την αναζήτηση φορτίων αντικατάστασης. Πτώση σημειώνουν οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου μηνός Οκτωβρίου στην Ευρώπη, με το TTF να σημειώνει πτώση σχεδόν 10% σε σχέση με εχθές

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μέση τιμή LNG για παράδοση Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Ασία LNG-AS παρέμεινε στα 13,00 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), εκτιμούν πηγές του κλάδου. «Επικρατεί μεγαλύτερος βαθμός βεβαιότητας σχετικά με την απεργία στους τερματικούς σταθμούς υγροποίησης της Αυστραλίας — συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone», δήλωσε ο Samuel Good, επικεφαλής του τομέα τιμολόγησης LNG του πρακτορείου τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus. «Οι Ασιάτες αγοραστές ανεμένουν γενικά περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα φορτίου... Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ελάχιστο ενδιαφέρον για φορτία αντικατάστασης, με τα αποθέματα των τερματικών στη βορειοανατολική Ασία να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υψηλά καθώς η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να μειώνεται λόγω εποχικής πτώσης των θερμοκρασιών σε μεγάλο μέρος της περιοχής». Επίσης, πρόσθεσε ότι, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η ζήτηση θέρμανσης για τον προσεχή χειμώνα στη βορειοανατολική Κίνα είναι επίσης απίθανο να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και ακόμη περισσότερο μέσα στο χειμώνα για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Υπενθυμίζεται ότι δύο μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής LNG που διαχειρίζεται η Chevron στην Αυστραλία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθημερινές στάσεις εργασίας έως και 10 ωρών την επόμενη εβδομάδα, αφού τα συνδικάτα απείλησαν την Τρίτη με εργατική δράση σε μια διαμάχη με τη διοίκηση σχετικά με τους μισθούς και τους όρους. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις διύλισης στο Gorgon και το Wheatstone σχεδιάζουν να σταματήσουν την εργασία τους για επτά ώρες στις 7 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια να αυξήσουν τις στάσεις εργασίας σε 10 ώρες στις 8 Σεπτεμβρίου και 11 ώρες στις 9 Σεπτεμβρίου. Μια μικρότερη στάση τριών ωρών προγραμματίζεται στην Πλατφόρμα παραγωγής Wheatstone από 7 Σεπτεμβρίου.

Τα αυξανόμενα αποθέματα των καταναλωτών της Ανατολικής Ασίας έχουν επίσης συγκρατήσει τις τιμές. «Μετά τις ανησυχίες ότι η Ιαπωνία έχει χαμηλά αποθέματα και ότι είναι πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού στον ορίζοντα, η Ιαπωνία επιτέλους ξεπέρασε τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών για αυτήν την περίοδο του χρόνου», δήλωσε ο Dominic Gallagher, επικεφαλής της μεσολάβησης LNG στο Tullett Prebon.

«Η Κίνα φαίνεται επίσης καλά εφοδιασμένη με ορισμένες προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να φτάσει το 90% της συνολικής χωρητικότητας τον επόμενο μήνα».

Πτώση, εξάλλου, σημειώνουν και τα συμβόλαια για τον μήνα Οκτώβριο στον ευρωπαϊκό κόμβο τιμολόγησης φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF. Ειδικότερα, η τιμή έχει πέσει στα 35,740 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση κατά 3,638 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σχέση με εχθές (-9,24%)

«Οι Ευρωπαίοι traders θεωρούν ότι η προσδοκία των απεργιών έχει ήδη τιμολογηθεί και ότι τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία είναι ο κύριος λόγος που οι τιμές δεν αυξήθηκαν στις ειδήσεις», δήλωσε ο Άλεν Ριντ, διευθύνων συντάκτης του Atlantic LNG.