Gazprom: «Καλύπτουμε Πάνω Από το Μισό της Αύξησης στις Εισαγωγές Φ. Αερίου της Κίνας»

Gazprom: «Καλύπτουμε Πάνω Από το Μισό της Αύξησης στις Εισαγωγές Φ. Αερίου της Κίνας»
energia.gr
Πεμ, 31 Αυγούστου 2023 - 17:05

Ο Alexei Miller, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία καλύπτει περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας φέτος, χωρίς να δώσει στοιχεία

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom, κυρίως προς την Ευρώπη, μειώθηκαν πέρυσι σχεδόν κατά 50% μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν, αλλά και τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, στη Βαλτική.

Η Ρωσία, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις εμπορευμάτων, έχει εκτρέψει τις εξαγωγές πετρελαίου από την Ευρώπη προς την Ασία και σε άλλες περιοχές.

Ο Μίλερ δήλωσε επίσης, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της Gazprom στο Telegram, ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ζήτηση μειώθηκε το 2022 κατά 56 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ενώ για τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους είχε μειωθεί κατά άλλα 26 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

«Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι η κινεζική αγορά φυσικού αερίου αναπτύσσεται. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Κίνας αυξήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους. Και περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης αυτών των προμηθειών που εισάγονται στην κινεζική αγορά παρείχε η Gazprom», είπε.

Η Ρωσία προμηθεύει αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, οι εξαγωγές μέσω του οποίου έφτασαν τα 15 bcm πέρυσι και προγραμματίζεται ότι θα αυξηθούν στα 22 bcm το 2023.