Σε δεκάμηνη παράταση των περιορισμών που αφορούν τη διέλευση πλοίων θα προχωρήσει η Διώρυγα του Παναμά, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη μεταφορά εμπορευμάτων ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο τις δηλώσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της Διώρυγας, οι ισχύοντες περιορισμοί της ημερήσιας διέλευσης πλοίων και του μέγιστου βυθίσματος θα παραταθούν για τουλάχιστον δέκα μήνες λόγω της επιμένουσας ξηρασίας.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2022, κατά μέσο όρο 40 πλοία διέρχονταν από τη διώρυγα σε καθημερινή βάση, με τον αριθμό φέτος να έχει μειωθεί σε 32 για την εξοικονόμηση νερού, ενώ το μέγιστο βύθισμα έχει οριστεί στα 13,11 μ.

Οι εν λόγω περιορισμοί δημιούργησαν συμφόρηση πλοίων, έχουν αναγκάσει τους πλοιοκτήτες να μεταφέρουν λίγο φορτίο ή να στραφούν σε εναλλακτικές διαδρομές, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση των κερδών της Διώρυγας κατά $200 εκατ. το 2024, σε σύγκριση με φέτος, δήλωσε ο Ricaurte Vasquez, επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολουθεί μια κρίσιμη περίοδος, καθώς οι αφίξεις των πλοίων στη διώρυγα αυξάνονται ενόψει των Χριστουγέννων, με υψηλόβαθμα στελέχη της Αρχής να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα αρχίσουν να επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές.

Ο κ. Vasquez δήλωσε, μεταξύ άλλων, στα μέσα ενημέρωσης: «Πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις για να παραμείνουμε μια σημαντική οδός για το διεθνές εμπόριο. Αν δεν προσαρμοστούμε, θα “πεθάνουμε”».

Τέλος, σε μια κίνηση να διευκολυνθεί η συμφόρηση, που ξεπέρασε τα 160 πλοία νωρίτερα τον Αύγουστο, η Αρχή της Διώρυγας επέτρεψε πρόσφατα δύο επιπλέον διελεύσεις ανά ημέρα για τα πλοία που δεν έχουν κάνει κράτηση, με τη συμφόρηση να μειώνεται και τον αριθμό των πλοίων σε αναμονή να ανέρχεται σε 115, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

(από "Ναυτικά Χρονικά")