Υπέρ του Γαλλοϊσπανικού Μοντέλου για τις Γερμανικές Ενεργειακές Επιδοτήσεις Δηλώνουν οι Πράσινοι

Υπέρ του Γαλλοϊσπανικού Μοντέλου για τις Γερμανικές Ενεργειακές Επιδοτήσεις Δηλώνουν οι Πράσινοι
energia.gr
Παρ, 1 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:54

Η Γερμανία θα μπορούσε να επιδοτεί τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παρά τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επέμεινε το Κόμμα των Πρασίνων, ο μικρότερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού, επισημαίνοντας τις προσπάθειες της Γαλλίας και της Ισπανίας να επεκτείνουν τις δικές τους επιδοτήσεις

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) έχει επανειλημμένα πιέσει για επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανταγωνιστικές παρά τις υψηλότερες τιμές μετά την απομάκρυνση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Υπάρχουν κράτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργούν οργανικά με αυτό το εργαλείο, όπως η Ισπανία και η Γαλλία», δήλωσε ο Omid Nouripour, ένας από τους δύο επικεφαλής των Πρασίνων, σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στη Νυρεμβέργη.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εκπονήσει ένα σύστημα που να συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για τις επιδοτήσεις.

Όσον αφορά τη Γαλλία και την Ισπανία, η πρώτη έχει περιορίσει τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στο 15% από το 2023, ενώ η άλλη έχει καταβάλει επιδοτήσεις σε κατασκευαστές με μεγάλη ένταση φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει τις υψηλότερες τιμές.

Ωστόσο, η Επιτροπή έχει δώσει προσωρινή άδεια μόνο για τις εν λόγω επιδοτήσεις βάσει του προσωρινού πλαισίου για την κρίση και τη μετάβαση, το οποίο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να στηρίξουν τις εταιρείες που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας.

Η στήριξη θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω, ιδίως καθώς ο Nouripour αναμένει ότι τουλάχιστον η Γαλλία θα πιέσει την Επιτροπή για την άδεια επέκτασης των επιδοτήσεων σύντομα, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τη Γερμανία να εισαγάγει το δικό της σύστημα.

Αυτό δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, ωστόσο, καθώς οι Πράσινοι αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από τους εταίρους τους στον συνασπισμό, το φιλελεύθερο κόμμα FDP και τη σοσιαλδημοκρατική παράταξη SPD του Scholz.

Το θέμα έχει, ωστόσο, αποκτήσει δυναμική, καθώς οι βουλευτές του SPD συνέταξαν πρόσφατα μια πρόταση για το δικό τους σύστημα επιδοτήσεων, η οποία είναι κοντά την πρόταση του Habeck. Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο επί του θέματος κατά τη διήμερη σύσκεψή του αυτή την εβδομάδα.

Ο Habeck δήλωσε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται σε «διαρκή» επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη νομιμότητα ενός τέτοιου καθεστώτος βάσει των κανόνων της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να πούμε για αυτό, τουλάχιστον όχι σήμερα».

Την Πέμπτη, ο Nouripour και η Ricarda Lang, η άλλη επικεφαλής των Πρασίνων, αρνήθηκαν να αποκλείσουν μια συμβιβαστική πρόταση του υπουργού Οικονομικών και ηγέτη του FDP Christian Lindner, ο οποίος είχε προτείνει να μειωθούν ευρύτερα οι φόροι στην ηλεκτρική ενέργεια στο ελάχιστο επιτρεπόμενο από τους κανόνες της ΕΕ.

Αυτή είναι επίσης η προτιμώμενη επιλογή από τη γερμανική ένωση βιομηχανιών BDI, η οποία δήλωσε ότι θέλει να αποφύγει την εντύπωση ότι η βιομηχανία υποστηρίζεται εις βάρος των πολιτών ή άλλων επιχειρήσεων.

«Είμαι θετικός ότι θα βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Nouripour, αν και πρόσθεσε ότι η πρόταση των Πρασίνων είναι προτιμότερη.

(από euractiv.gr)