Σαουδική Αραβία: Μεγάλη Πτώση των Εξαγωγών Αργού σε Εφαρμογή των Αποφάσεων του OPEC+

Σαουδική Αραβία: Μεγάλη Πτώση των Εξαγωγών Αργού σε Εφαρμογή των Αποφάσεων του OPEC+
energia.gr
Παρ, 1 Σεπτεμβρίου 2023 - 17:04

Οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν απότομα τον Αύγουστο, καθώς το βασίλειο πρωτοστατεί στην προσπάθεια του OPEC+ να περιορίσει την παραγωγή και να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου. Οι παρατηρούμενες ροές από το βασίλειο μειώθηκαν σε περίπου 5,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, έναντι 6.3 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Ιούλιο

Οι αποστολές προς τους περισσότερους σημαντικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των ΗΠΑ, έπεσαν κατακόρυφα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, περιορίζουν την προσφορά προκειμένου να στηρίξουν την αγορά, ιδιαίτερα εν μέσω ενδείξεων ανεπαρκούς ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Από τον Ιούλιο, η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μονομερή μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα πέραν των υφιστάμενων περιορισμών. Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιασμό σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου του Αυγούστου, καθώς η Παρασκευή είναι εβδομαδιαία αργία στη χώρα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, τα οποία είναι προκαταρκτικά, συμφωνούν σε γενικές γραμμές με αυτά των εταιρειών ανάλυσης Vortexa Ltd. και Kpler. Οι ροές προς την Κίνα, την βασική αγορά του βασιλείου, μειώθηκαν σε περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όταν η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατακόρυφα παγκοσμίως.

Οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα τον Αύγουστο υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που το Bloomberg άρχισε να τις παρακολουθεί το 2017.

Βουτιά κατέγραψαν και οι αποστολές προς τα δυτικά. Έτσι, τα φορτία προς τις ΗΠΑ ήταν μόλις 81.000 βαρέλια την ημέρα, ο μικρότερος όγκος που παρατηρήθηκε εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς τα πλοία που μεταφέρουν περίπου 24 εκατομμύρια βαρέλια σαουδαραβικού αργού που φόρτωσαν τον περασμένο μήνα δεν έχουν ακόμη δηλώσει τελικό προορισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι αριθμοί για συγκεκριμένες χώρες - ιδιαίτερα αποστολές μεγάλων αποστάσεων - είναι πιθανό να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν ο μόνος ενεργειακός γίγαντας της Μέσης Ανατολής που περιόρισε τις ροές τον Αύγουστο. Οι αποστολές από το Κουβέιτ - τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό του OPEC - μειώθηκαν σε περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη τουλάχιστον του 2016. Οι αποστολές προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή αργού από το Κουβέιτ, υποχώρησαν κατά περίπου 45%.