Η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει στην εκπλήρωση των στόχων που έθεσε η κυβέρνηση Ντράγκι. Η ιταλίδα πρωθυπουργός ζητεί αλλαγές στο σχέδιο που ενέκριναν οι Βρυξέλλες και μεγάλη μείωση των έργων που θα ωφελούσαν τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας

Ο Τομάσο Γκαμπίνο πουλάει παραδοσιακά σικελικά σνακ σην παραλία Μοντέλο, στα περίχωρα του Παλέρμο, από τη δεκαετία του 1960. Σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια, ο 67χρονος ιδιοκτήτης του δημοφιλούς περιπτέρου ακούει σχέδια για μια επικείμενη γραμμή τραμ που θα μεταφέρει επισκέπτες από το κέντρο της πόλης στην παραλία. «Το Μοντέλο είναι ένα μικρό μέρος και δεν αντέχουμε όλα αυτά τα αυτοκίνητα», λέει.

Ο Γκαμπίνο ήλπιζε ότι η γραμμή του τραμ Παλέρμο-Μοντέλο μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί μέσω του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της Ιταλίας μετά την πανδημία, με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ύψους 191,5 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που συμφωνήθηκε το 2021 από όλα τα κράτη-μέλη. Oπως σημειώνουν οι Financial Times σε εκτενές ρεπορτάζ τους, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας στη χώρα μετά την ανοικοδόμηση που ακολούθησε τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιταλία είναι η χώρα που θα λάβει τα περισσότερα χρήματα από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς πλήρωσε βαρύ τίμημα σε ζωές κατά την πανδημία.

(η συνέχεια στο Protagon.gr)