Στις 7 Ιουλίου 2023 ο Πρωθυπουργός διεμήνυε ότι Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για τις δασικές πυρκαγιές, ιδίως σε μέσα και στον τομέα του συντονισμού, εδώ. «Φέτος είπε, θα συντελεστεί πραγματικά, μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεση μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με σημαντικότερες τις δασικές πυρκαγιές», εδώ

Μετά ήρθαν οι πρώτες μεγάλες φωτιές, αλλά, ακόμα, δεν τις είχαν βάλει μετανάστες. Τότε η Ελλάδα -επαίρονταν οι κυβερνητικοί- είχε μία ακόμη σημαντική επιτυχία: Στη Ρόδο κατάφερε μια «πρωτοφανή επιχείρηση εκκένωσης από τα καμένα» περίπου 19.000 τουριστών, «στέλνοντας στο εξωτερικό μήνυμα ασφάλειας» (!) εδώ

Μετά ακολούθησαν η Δαδιά και η Πάρνηθα. Στη μεν Δαδιά, τον σημαντικότερο βιότοπο για τα άγρια πτηνά στην Ευρώπη, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πυρκαγιάς από πέρυσι, χωρίς άλλη τα τελευταία σαράντα  χρόνια. Στην Πάρνηθα ήταν η τρίτη μετά το 2007 και το 2021.

Πριν δύο εβδομάδες, εδώ υπήρχε το περίφημο δάσος της Δαδιάς. Φωτογραφία, Σάκης Γκιούμπασης. (πηγή: kreport.gr)

Τόσο στη Δαδιά όσο και, σε μικρότερη ένταση, στην Πάρνηθα, οι φετινές πυρκαγιές συνεχίζονται, για 14 και 7 μέρες αντίστοιχα.

Ήρθε λοιπόν, η ώρα επιστράτευσης νέων επιχειρημάτων. Υπεύθυνοι για τη Δαδιά είναι οι μετανάστες, ακούσια ή εκούσια, είπε προχθές ο  πρωθυπουργός στη Βουλή. Εκείνο που όντως ισχύει είναι ότι η Δαδιά αποτελεί διάδρομο παράνομων μεταναστών είτε από τον  Έβρο είτε από τη Βουλγαρία και τόπο συνάντησης με τους διακινητές εντός Ελλάδας. Οι μετανάστες ξεφορτώνονται τον εξοπλισμό τους και τα σκουπίδια που αφήνουν είναι γνωστό πρόβλημα εδώ και χρόνια στην περιοχή. «Πολλές φορές ζητήσαμε να καθαριστεί η περιοχή αλλά μας είπαν ότι δεν υπάρχουν κονδύλια» λέει στο KReport o Γιώργος Δεμερίδης επί 4ετια πρόεδρος του σχετικού φορέα Προστασίας στην περιοχή και πρόεδρος της Οικολογικής κίνησης Έβρου.

Για την Πάρνηθα υπεύθυνοι είναι οι «αλητήριοι» δήλωσε πρόσφατα ο νυν υπουργός Πολιτικής Προστασίας και μάλιστα διαμήνυσε ότι  «η ανοχή τέλος», χωρίς βέβαια να κληθεί να εξηγήσει σε ποιούς, από ποιούς και γιατί. Πιθανόν να εννοούσε τις χρήσεις που απαγορεύονται στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες είναι γνωστές από το 1985!

Η Ελλάδα είναι η χώρα της Μεσογείου με τη μεγαλύτερη καταστροφή ανά δασική πυρκαγιά, ακόμη κι από την Ισπανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία. Στην Ελλάδα δαπανώνται περίπου  για εξοπλισμό και κατάσβεση περίπου 1 έως 1,5 δισ. τον χρόνο έναντι 140 εκατ. ευρώ το χρόνο στη Γαλλία, εδώ

Το 1992, το 2007 και το 2019 είχαμε ισάριθμα πορίσματα της Βουλής για τις αιτίες και τις ευθύνες. Σ αυτήν του 2007 πρόεδρος ήταν ο νυν πρωθυπουργός όπου σημειωνόταν η ανάγκη μέτρων πρόληψης.

Πρόληψη κάνουν η δασική υπηρεσία και οι ΟΤΑ. Αλλά η Δασική είναι ανύπαρκτη, χωρίς πιστώσεις και μαραζώνει εδώ και 25 χρόνια, ενώ οι ΟΤΑ θεωρούν  αρμοδιότητά τους  μόνο τα περιαστικά δάση και τα άλση.

Το υπερτονισμένο παράδειγμα του δήμου Φιλοθέης και Ψυχικού με drone αφορά μόλις 150 στρέμματα άλσους και πλατειών και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Δαδιά και σε δάση με άγρια πανίδα για λόγους προφανείς –τα συγκεκριμένα οικοσυστήματα είναι ήδη εξαιρετικά ευάλωτα σε έξωθεν και δη ιπτάμενες παρενοχλήσεις, οι οποίες αντιβαίνουν τον λόγο για τον οποίο είναι προστατευόμενα.

Η ενίσχυση της Πυρόσβεσης είναι βολική  επικοινωνιακά, τα αεροπλάνα φαίνονται, φωτογραφίζονται, είναι φόντο για δηλώσεις «αρμοδίων»  αλλά δεν σβήνουν τις φωτιές, ούτε και οι πυροσβέστες, κοινό μυστικό εδώ και χρόνια λόγω εκπαίδευσης και κινδύνων εγκλωβισμού. Ούτε η Δασική μπορεί σήμερα να αναλάβει την πυρόσβεση , «θα έχουμε θύματα λόγω απειρίας μετά από 25 χρόνια απουσίας», λένε στο KReport δασολόγοι. 

Η λύση δεν μπορεί, πλέον, να αναζητηθεί στο παρελθόν ούτε και στο παρόν. Κι αν παρακάμψουμε τις πομφόλυγες περί ειδικών φαινομένων και θερμικών πυροτεχνημάτων από συμβούλους του Πρωθυπουργού, το αδιέξοδο είναι μπροστά μας.

(από kreport.gr)