Θετικός Αντίκτυπος στα Εμπορεύματα από τα Περαιτέρω Μέτρα για τα Ακίνητα στην Κίνα

Θετικός Αντίκτυπος στα Εμπορεύματα από τα Περαιτέρω Μέτρα για τα Ακίνητα στην Κίνα
energia.gr
Δευ, 4 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:56

Τα περαιτέρω μέτρα στήριξης των ακινήτων εν μέσω ενδείξεων οικονομικής σταθεροποίησης στην Κίνα συνέβαλαν στην ενίσχυση του κλίματος σε όλες τις αγορές εμπορευμάτων. Ο χαλκός οδήγησε τα βασικά μέταλλα σε άνοδο την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη του τομέα των ακινήτων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε αρκετά μέτρα ελάφρυνσης των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Αυτά περιλάμβαναν μείωση του ποσοστού προκαταβολής για την αγορά πρώτης κατοικίας στο 20%, προσαρμογή χαμηλότερα των επιτοκίων για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και ευρύτερο ορισμό των ενυπόθηκων δανειοληπτών πρώτης κατοικίας που επιτρέπει προνομιακά δάνεια. Ακολούθησαν την Παρασκευή στοιχεία που έδειξαν ότι ο εργοστασιακός δείκτης της Caixin για τον Αύγουστο επέστρεψε απροσδόκητα σε επεκτατικό έδαφος. Η Ινδία παρέχει επίσης κάποια στήριξη με την οικονομική ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 7,8% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο, τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 μηνών. Αυτό θα βοηθήσει να δει την αύξηση της ζήτησης χαλκού να διπλασιάζεται σχεδόν φέτος σε σύγκριση με την πενταετία πριν από την πανδημία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα σημείωσαν επίσης ράλι, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα που διατηρούνται στα κινεζικά λιμάνια ωθήθηκαν υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα.

Ο χρυσός κέρδισε την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ψυχρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα παύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν λόγω των στοιχείων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ζήτησης των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση της προσφοράς αμβλύνθηκαν με τα νέα στοιχεία του ΟΠΕΚ. Η αύξηση των εξαγωγών από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, που δεν συμμετέχουν στη συμφωνία προμήθειας του ΟΠΕΚ+, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα εξουδετερώσουν τον αντίκτυπο των περικοπών από άλλους παραγωγούς. Ωστόσο, τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή τον περασμένο μήνα. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 170kb/d, αντισταθμίζοντας τα κέρδη από το Ιράν και τη Νιγηρία. Συνολικά, ο όμιλος άντλησε 27,82 δισ. δολάρια ημερησίως τον Αύγουστο. Η είδηση ότι η Ρωσία συμφώνησε σε περαιτέρω περικοπές στον ΟΠΕΚ+ βοήθησε επίσης να αμβλυνθούν οι ανησυχίες. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι συζητούσε με τους εταίρους του ΟΠΕΚ+ για την παράταση των περικοπών των εξαγωγών πετρελαίου τον Οκτώβριο. Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν επίσης, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε άλμα την περασμένη εβδομάδα, αφού οι εργαζόμενοι στο αυστραλιανό LNG αποφάσισαν τελικά να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone έχουν προγραμματίσει να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου, αφού οι διαπραγματεύσεις με τη Chevron κατέρρευσαν. Τα κέρδη μετριάστηκαν εν μέσω αδύναμης ζήτησης. Η βιομηχανική κατανάλωση παραμένει αδύναμη, ενώ η περίοδος θέρμανσης απέχει ακόμη αρκετές εβδομάδες και οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο είναι ήπιες. Οι αγοραστές στο spot LNG της Βόρειας Ασίας παραμένουν στο περιθώριο, ικανοποιημένοι από το επίπεδο των αποθεμάτων τους. Τα αποθέματα της Ιαπωνίας είναι σε απευθείας σύνδεση με τον μέσο όρο πενταετίας τους, ενώ τα αποθέματα της Κίνας ενδέχεται να φθάσουν το 90% της αποθηκευτικής ικανότητας αυτόν τον μήνα.

Ο ευρωπαϊκός άνθρακας σημείωσε οριακή εβδομαδιαία πτώση, καθώς η αγορά άρχισε να απορροφά τον αντίκτυπο της υψηλότερης προσφοράς σε δημοπρασίες. Οι μονάδες δικαιωμάτων άνθρακα της Αυστραλίας δέχθηκαν επίσης πιέσεις, καθώς την περασμένη εβδομάδα βγήκαν στην αγορά περισσότερες από 1,3 εκατ. μονάδες ACCU.