Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και η γραμματεία της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις δοκιμές που απαιτούνται για τη σύνδεση με το διεθνές μητρώο πιστωτικών μορίων διοξειδίου του άνθρακα του ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και η γραμματεία της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις δοκιμές που απαιτούνται για τη σύνδεση με το διεθνές μητρώο πιστωτικών μορίων διοξειδίου του άνθρακα του ΟΗΕ.

Το ανεξάρτητο σύστημα καταγραφής συναλλαγών της Κοινότητας (CITL) και τα μητρώα των κρατών μελών θα έχουν συνδεθεί με το διεθνές σύστημα καταγραφής συναλλαγών του ΟΗΕ (CITL), το αργότερο πριν το Δεκέμβριο του 2008. Η σύνδεση αυτή θα σημαίνει ότι πιστωτικά μόρια διοξειδίου του άνθρακα που έχουν εκδοθεί βάσει του μηχανισμού καθαρής ανάπτυξης θα μπορούν να μεταβιβάζονται στα μητρώα των κρατών μελών της Ε.Ε.
Ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος, Σταύρος Δήμας τόνισε ότι η επιτυχής έκβαση της φάσης των δοκιμών προετοιμάζει το έδαφος για τη μεταβίβαση πιστωτικών μορίων από τον μηχανισμό καθαρής ανάπτυξης στο σύστημα καταγραφής της Ε.Ε.

Η σύνδεση με το μητρώο πιστωτικών μορίων διοξειδίου του άνθρακα του ΟΗΕ θα ενισχύσει περαιτέρω τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Tο ανεξάρτητο σύστημα καταγραφής συναλλαγών της Κοινότητας (CITL) και το διεθνές σύστημα καταγραφής συναλλαγών του ΟΗΕ (ITL) αποτελούν ηλεκτρονικά λογιστικά συστήματα τα οποία παρακολουθούν την πορεία των δικαιωμάτων εκπομπής ή των πιστωτικών μορίων διοξειδίου του άνθρακα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα.

Το CITL, το οποίο λειτουργεί από το 2005, αποτελεί το κεντρικό μητρώο παρακολούθησης της κατοχής δικαιωμάτων εκπομπής στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής της Ε.Ε. (ΣΕΔΕ ΕΕ). Το διεθνές σύστημα καταγραφής συναλλαγών (ITL) παρακολουθεί την πορεία διαφόρων τύπων πιστωτικών μορίων ΟΗΕ από χώρες που έχουν προσυπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Πιστοποιημένες μειώσεις

Η σύνδεση των δύο συστημάτων θα επιτρέψει στις εταιρείες να μεταβιβάζουν πιστοποιημένες μειώσεις εκπομπών (CER), που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού καθαρής ανάπτυξης, στους δικούς τους λογαριασμούς στα μητρώα των κρατών μελών.

Ο μηχανισμός καθαρής ανάπτυξης (CDM) επιτρέπει στις χώρες που έχουν αναλάβει δέσμευση μείωσης των εκπομπών βάσει του πρωτοκόλλου του Κιότο να υλοποιούν έργα μείωσης εκπομπών σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα έργα αυτά κερδίζουν εμπορεύσιμα πιστωτικά μόρια πιστοποιημένης μείωσης εκπομπών (CER), όπου έκαστο πιστωτικό μόριο ισοδυναμεί με ένα τόνο CO2, ο οποίος συνυπολογίζεται για την επίτευξη των στόχων του Κιότο.

Καθώς τα μόρια CER μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμίσουν εκπομπές στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ Ε.Ε., η σύνδεση των συστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσει ότι οι παράγοντες έχουν πρόσβαση σε επαρκή προσφορά πιστωτικών μορίων διοξειδίου του άνθρακα.

Τα δύο συστήματα θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν τις συναλλαγές από κοινού. Προς το παρόν, κάθε μητρώο κράτους μέλους είναι συνδεδεμένο με το CITL. Αφού συνδεθούν τα ITL και CITL, κάθε μητρώο κράτους μέλους θα συνδέεται μόνο με το ITL και κάθε συναλλαγή στην οποία υπεισέρχεται κράτος μέλος της Ε.Ε. θα διαβιβάζεται στο CITL για καταγραφή και πρόσθετους ελέγχους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και η γραμματεία της UNFCCC διεξήγαγαν δύο κύκλους δοκιμών για τις τεχνικές διαδικασίες. Η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 30 Μαΐου, αφορούσε πέντε κράτη μέλη. Η δεύτερη δοκιμή, από τις 18 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, αφορούσε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και τα μητρώα εκτός Ε.Ε. στη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι δοκιμές αυτές έχουν πλέον ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Επόμενες ενέργειες

Η Επιτροπή εργάζεται τώρα με τη γραμματεία της UNFCCC για να καθορίσει την επακριβή ημερομηνία της επίσημης σύνδεσης που θα ανακοινωθεί συντόμως. Στη διάρκεια της διαδικασίας σύνδεσης, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα αναστείλουν όλες τις εργασίες καταγραφής στα μητρώα για διάστημα πέντε ημερολογιακών ημερών κατ' ανώτατο όριο.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 11/08/2008)