Σλοβενία και Ουγγαρία αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου τους τον Οκτώβριο, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το προτεινόμενο σχέδιο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους πρωθυπουργούς των δυο χωρών

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Peter Szijjarto ανακοίνωσε στο Facebook την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο χώρες ολοκλήρωσαν τη συμφωνία συνεργασίας που δίνει το πράσινο φως για την «κατασκευή ενός διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου».

Το υπουργείο Υποδομών της Σλοβενίας επιβεβαίωσε την είδηση την 1η Σεπτεμβρίου, όταν αποκάλυψε ότι το τίμημα του σλοβενικού τμήματος του έργου θα ανέλθει σε 121 εκατ. ευρώ.

Είπε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η κατασκευή τμημάτων του αγωγού από το χωριό Tornyiszentmiklosa στα σλοβενικά σύνορα έως την ουγγρική πόλη Nagykanizse, κατάλληλων για δύο ποσότητες μεταφοράς – 25.000 και 50.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά ώρα και για τις δύο κατευθύνσεις ροής.

Η Σλοβενία πρέπει να κατασκευάσει έναν αγωγό μήκους 75 χιλιομέτρων από το Kidričevo στην ανατολική Σλοβενία έως το Pince στα σύνορα με την Ουγγαρία και μια πρόσθετη μονάδα συμπιεστή στο Kidričevo για να εξασφαλίσει ικανότητα αμφίδρομης ροής.

«Μετά από πρόταση της σλοβενικής πλευράς, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο αγωγός θα πρέπει να είναι κατάλληλος για τη μεταφορά τόσο φυσικού αερίου όσο και υδρογόνου», δήλωσε το Υπουργείο.

Έτσι, η νέα σύνδεση του αγωγού θα έχει ετήσια χωρητικότητα 440 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Οι πρωθυπουργοί των χωρών, Ρόμπερτ Γκόλομπ και Βίκτορ Όρμπαν, συζήτησαν την κατασκευή του αγωγού τον Δεκέμβριο του 2022, όταν συμμετείχαν σε τελετή για την ολοκλήρωση της γραμμής υψηλής τάσης που συνδέει τα δύο εθνικά δίκτυα.

(από euractiv.gr)