Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα διατηρήσουν τους περιορισμούς στις προμήθειες, ενώ, παράλληλα, αυξάνονταν οι ελπίδες ότι η Federal Reserve θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για να αποφευχθεί η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 5 σεντς, φτάνοντας στα 88,60 δολάρια το βαρέλι στις 11:10 ώρα Γκρήνουιτς (13:10 ώρα Ελλάδος). Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI Οκτωβρίου αυξήθηκαν 2 σεντς, φτάνοντας τα 85,57 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια διαπραγματεύονταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα εξάμηνο και ενώ είχαν προηγηθεί δύο εβδομάδες με ζημίες.

 

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κυρίως λόγω των προβλέψεων για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής στις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε η Sugandha Sachdeva, εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικής στην Acme Investment Advisors. Η Sachdeva πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η σταθερή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει πιθανά επιπλέον σημαντικά κέρδη στις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία αναμένεται να προχωρήσει σε εθελοντική μείωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd) μέχρι τον Οκτώβριο. Οι προηγούμενες ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την οικειοθελή παράταση της περικοπής έγιναν πριν από τις επίσημες τιμές πώλησης, οι οποίες συνήθως ανακοινώνονται την πρώτη εβδομάδα του μήνα.Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές των εξαγωγών για τον Σεπτέμβριο κατά 300.000 bpd, μετά από μία περικοπή ύψους 500.000 bpd τον Αύγουστο.

Εξάλλου, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία συμφώνησε με τον OPEC σχετικά με τις παραμέτρους για τις συνεχείς περικοπές των εξαγωγών.

Επίσημη ανακοίνωση με λεπτομέρειες για τις προγραμματισμένες περικοπές αναμένεται αυτή την εβδομάδα.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vitol, Ράσελ Χάρντι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παγκόσμια αγορά αργού αναμένεται να χαλαρώσει τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες λόγω εργασιών συντήρησης στα διυλιστήρια, αλλά οι προμήθειες σε συγκροτήματα διύλισης στην Ινδία, το Κουβέιτ, το Jizan (Σαουδική Αραβία), το Ομάν και την Κίνα σε ξινό αργό (sour crude), με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, θα παραμείνουν περιορισμένες λόγω των περικοπών του OPEC+.

Στις ΗΠΑ, η αύξηση της απασχόλησης ενισχύθηκε τον Αύγουστο, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 3,8% και τα κέρδη των μισθών μετριάστηκαν, γεγονός που αποδίδεται στην ύφεση στην αγορά εργασίας, και ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα (Fed) δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία αυξάνοντας τα επιτόκια αυτόν τον μήνα.

Στην Κίνα, η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο, όπως έδειξε έρευνα της PMI, περιορίζοντας κάποια απαισιοδοξία που είχε επικρατήσει για την οικονομική υγεία του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας ακινήτων έχει επιβαρύνει την κινεζική οικονομία του από τότε που οι αρχές της χώρας σήμαναν και επισήμως την έξοδο από την πανδημία COVID-19. Οι επενδυτές είδαν κάποια θετικότητα στα μέτρα οικονομικής στήριξης του Πεκίνου την περασμένη εβδομάδα, όπως μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες και χαλάρωση των κανόνων δανεισμού για τους αγοραστές κατοικιών.