Υποχωρούν Τα μέταλλα Μετά τα Μέτρα της Κίνας για τα Ακίνητα- Σταθερό το Αργό

Υποχωρούν Τα μέταλλα Μετά τα Μέτρα της Κίνας για τα Ακίνητα- Σταθερό το Αργό
energia.gr
Τρι, 5 Σεπτεμβρίου 2023 - 09:41

Οι αγορές ήταν πιο επιφυλακτικές καθώς εξέταζαν τον αντίκτυπο των μέτρων στήριξης του τομέα των ακινήτων της Κίνας. Αυτή η τάση επιδεινώθηκε από την περιορισμένη ρευστότητα με τις αγορές των ΗΠΑ κλειστές. Ο χαλκός υποχώρησε καθώς οι έμποροι χρειάστηκαν χρόνο για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των προσπαθειών του Πεκίνου να στηρίξει τον τομέα των

ακινήτων. Τα μέτρα, τα οποία περιλάμβαναν μείωση του ποσοστού προκαταβολής για την αγορά πρώτης κατοικίας και χαμηλότερα επιτόκια για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, ενδέχεται να μην οδηγήσουν άμεσα σε ενίσχυση της ζήτησης για εμπορεύματα. Ακόμα κι έτσι, οι επενδυτές αρχίζουν να τοποθετούνται για μια διαρκή άνοδο των τιμών. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου μείωσαν τις καθαρές πτωτικές θέσεις χαλκού στο Comex σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Η βιομηχανία αλουμινίου στην Ευρώπη πιέζει έντονα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συμπεριλάβουν το μέταλλο ως στρατηγική πρώτη ύλη στο πλαίσιο του νόμου για τα κρίσιμα ορυκτά. Η ζήτηση για αλουμίνιο αυξάνεται εν μέσω της αυξανόμενης χρήσης στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας. Η χρήση του στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στους ηλιακούς συλλέκτες, στις ανεμογεννήτριες και στις αντλίες θερμότητας θα είναι απαραίτητη για την απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα.

Το κλίμα ήταν πιο ζωηρό στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, με τα futures να ωθούνται πάνω από τα 115 USD/t στη Σιγκαπούρη.  Ωστόσο, το φάντασμα των περικοπών της παραγωγής συνεχίζει να πλανάται πάνω από την αγορά. Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Κίνας, η Baoshan, επιβεβαίωσε την πολιτική του Πεκίνου να διατηρήσει τη φετινή παραγωγή χάλυβα στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι. Ωστόσο, στο επτάμηνο έως τον Ιούλιο, η παραγωγή είναι αυξημένη κατά 3%. Με τη βιομηχανία να βλέπει τα χειρότερα επίπεδα κερδών εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι περικοπές μπορεί να έρθουν στις αρχές του 4ου τριμήνου, όταν η αυξανόμενη οικοδομική δραστηριότητα φέρει καλύτερες τιμές.

Το αργό πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε κοντά σε υψηλό 10 μηνών εν μέσω περιορισμένων προμηθειών. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι αυξανόμενες εξαγωγές από το Ιράν και τη Νιγηρία αντισταθμίζονται από τη μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. Ο defacto ηγέτης του ΟΠΕΚ έχει αναλάβει πρόσθετες περικοπές εκτός της συμφωνίας παραγωγής με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+. Αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις της για την παραγωγή του Οκτωβρίου αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει σε περαιτέρω περικοπές στον ΟΠΕΚ+ βοήθησαν επίσης να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για αύξηση της προσφοράς αλλού. Αυτό έρχεται εν μέσω ενδείξεων για ισχυρή ζήτηση. Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν επίσης, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αγωνίστηκε να διατηρήσει τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η χλιαρή ζήτηση υπερίσχυσε του κινδύνου διαταραχών στον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η βιομηχανική κατανάλωση παραμένει αδύναμη, ενώ η περίοδος θέρμανσης απέχει ακόμη αρκετές εβδομάδες και οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο είναι ήπιες. Παρ' όλα αυτά, οι έμποροι παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις των συνδικάτων στην Αυστραλία. 
Η Chevron δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες διαμεσολάβησης με τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG Gorgon και Wheatstone. Εάν δεν καταφέρουν να βρουν κάποια μέση λύση, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τις 7 Σεπτεμβρίου.