Τα δύο νέα ηλιακά έργα Al Shuaibah 1 και 2 της Saudi Aramco ανακοίνωσαν το οικονομικό τους κλείσιμο. Τα έργα θα ανήκουν από κοινού στην Badeel (34,99%), την ACWA Power (35,01%) και την Saudi Aramco Power Company (30%), όπου η ACWA Power ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF) και η SAPCO ανήκει εξ ολοκλήρου στην Aramco.

Τα έργα θα παράγουν περίπου 2,66 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας για τη Σαουδική Αραβία. Η συνολική επένδυση στη μονάδα ανέρχεται σε 2,37 δισ. δολάρια και η εμπορική λειτουργία τους θα αρχίσει το 2025.

Οι επενδύσεις αποτελούν βασική συνιστώσα του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας να προέρχεται το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Όμως, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι το βασίλειο υπολείπεται του στόχου του για την ηλιακή ενέργεια για το 2030, που είναι 40 GW. Οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στο πλαίσιο των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες.