Η PetroChina παρήγαγε την πρώτη ποσότητα αργού πετρελαίου με καθαρό μηδενικό αποτύπομα άνθρακα από το οικόπεδο 3 των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Jilin στη βορειοανατολική Κίνα. Η παραγωγή της μεταπήδησε από γεννήτριες που χρησιμοποιούν ντίζελ και άνθρακα σε αιολική ηλεκτρική ενέργεια από θερμική ενέργεια,

με αποτέλεσμα την ετήσια εξοικονόμηση 0,2 εκατομμυρίων (Mtpa) εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την εταιρεία. Το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα επανεισάγεται σε εξαντλημένους ταμιευτήρες για ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου (CCS-EOR), με δυναμικότητα έως και 1,2 Mtpa.

Πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα ενός επιχειρησιακού έργου που αξιοποιεί τα αποθέματα υδρογονανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, ενώ παράλληλα δεσμεύει τις παραγόμενες εκπομπές για την ενίσχυση της ανάκτησης πετρελαίου.

Οι τελευταίες προσπάθειες της PetroChina έχουν διανύσει πολύ δρόμο από τότε που το έργο Jilin πρωτοστάτησε στην CCUS (Carbon Capture, Usage and Storage) στην Κίνα πριν από 15 χρόνια. Το έργο είναι ένα μικρό γρανάζι σε έναν μεγάλο τροχό για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας που σήμερα εκπέμπει 34 εκατ. τόνους CO2 ετησίως από τις παγκόσμιες upstream δραστηριότητές της.