Το ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό παρατηρητήριο του κόσμου προειδοποίησε για "περαιτέρω προκλήσεις και σοκ" κατά τους επόμενους μήνες, καθώς τα υψηλά επιτόκια υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη και απειλούν βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων. Όπως μεταφέρουν οι FT, στην τακτική του ενημέρωση προς τους ηγέτες της G20 ενόψει της συνόδου κορυφής τους στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, ο Klaas Knot

πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) με έδρα τη Βασιλεία, δήλωσε: "Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της και οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στις μεγάλες οικονομίες γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές".

"Σίγουρα θα υπάρξουν περαιτέρω προκλήσεις και σοκ που θα αντιμετωπίσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν σχετικά σταθερές τους τελευταίους μήνες, μια καλοδεχούμενη ανάπαυλα μετά από μια σειρά κρίσεων φέτος, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε μεσαίου μεγέθους αμερικανικούς δανειστές, όπως η Silicon Valley Bank και η Signature, και προκάλεσαν την πτώση της ευρωπαϊκής Credit Suisse, η οποία ενσωματώθηκε στην ελβετική αντίπαλό της UBS.

Ωστόσο, ο Knot δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθούν να είναι εμφανείς, παρόλο που η μετάδοση από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου ήταν περιορισμένη.

Επισήμανε την ακίνητη περιουσία ως έναν τομέα που οι αρχές θα πρέπει να "παρακολουθούν στενά" για ενδείξεις άγχους, δεδομένης της ευπάθειάς της στις αυξήσεις των επιτοκίων, και προέτρεψε "τους χρηματοπιστωτικούς παρόχους σε αυτούς τους τομείς να διαχειριστούν σωστά τους κινδύνους τους".

Τα υψηλότερα επιτόκια χρειάζονται χρόνο για να περάσουν πλήρως στην πραγματική οικονομία, επειδή ορισμένοι δανειολήπτες έχουν δάνεια με σταθερό επιτόκιο, τα οποία είχαν ρυθμιστεί πριν οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας, αρχίσουν να σφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του πληθωρισμού.

 

Ο Knot δήλωσε ότι το ενδεχόμενο για περαιτέρω πιέσεις στην αγορά υπογραμμίζει την περίπτωση της "πλήρους και συνεπούς" εφαρμογής των παγκόσμιων τραπεζικών κεφαλαιακών κανόνων που συμφωνήθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές το 2017 και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ έως το 2023.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη αυστηρότερης ρύθμισης των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - τα οποία καλύπτουν τα πάντα, από την ιδιωτική πίστη μέχρι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και τις ασφαλιστικές εταιρείες - και δήλωσε ότι είναι "κρίσιμη" η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων στις εν λόγω αγορές.Οι περιφέρειες έχουν προχωρήσει με διαφορετικούς ρυθμούς σε μέτρα για τη ρύθμιση των ΝΧΙ, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τα κεφάλαια της χρηματαγοράς, τα κεφάλαια ανοικτού τύπου, τα περιθώρια, τη μόχλευση και τη ρευστότητα της αγοράς ομολόγων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Ιούλιο ότι δεν θα εφαρμόσουν το καθεστώς τραπεζικού κεφαλαίου πριν από τα μέσα του 2025, περίπου έξι μήνες αργότερα από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες είχαν ήδη ανακοινώσει οι ίδιες καθυστερήσεις, για να δώσουν στις τράπεζες περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς.

Παρόλο που η δέσμη μέτρων χαρακτηρίστηκε ευρέως ως το "τελικό παιχνίδι" για τη ρύθμιση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν ήδη μια άλλη σειρά βελτιώσεων για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα τρωτά σημεία που αποκαλύφθηκαν φέτος.

Οι FT ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά περιλάμβαναν αυστηροποίηση των κανόνων για το κεφάλαιο και τη ρευστότητα και ανάγκασαν τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν παγκοσμίως συμφωνημένα μέτρα σε ένα ευρύτερο φάσμα τραπεζών.

Ο Knot δήλωσε ότι το FSB θα δημοσιεύσει σύντομα μια έκθεση σχετικά με τα "διδάγματα που αντλήθηκαν" από τις φετινές τραπεζικές κρίσεις και τις "προτεραιότητες πολιτικής για το μέλλον".