Στέλεχος της Shell κατήγγειλε την Τρίτη τις «δόλιες ενέργειες» της αμερικανικής εταιρείας ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου, Venture Global LNG, οι οποίες είπε ότι ήταν «βλαβερές και επικίνδυνες για τη βιομηχανία»

Ας σημειωθεί ότι η Shell είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν καταθέσει υποθέσεις διαιτησίας κατά της Venture Global LNG για την αποτυχία της τελευταίας να προμηθεύσει καύσιμα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, ακόμη και όταν απέστειλε περίπου 177 φορτία σε πελάτες χωρίς σύμβαση.

«Αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης για τη βιομηχανία. Η επιχείρηση LNG στηρίζεται στην εμπιστοσύνη σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell, Steve Hill, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Gastech στη Σιγκαπούρη. «Η μακροπρόθεσμη δέσμευση που αναλαμβάνουν οι βασικοί αγοραστές επιτρέπει τη ρυθμιστική βεβαιότητα, τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη των δικών σας έργων LNG. Εάν τα συμβόλαια θεωρηθούν ως προαιρετικά για τους προμηθευτές, τότε οι αγοραστές απλά δεν θα τα υπογράψουν και η βιομηχανία δεν θα αναπτυχθεί», τόνισε.

Η Venture Global LNG απέδωσε σε αστοχίες εξοπλισμού την αδυναμία της να προμηθεύσει τους κατόχους μακροπρόθεσμων συμβάσεων με φορτία LNG παρά τις αποστολές δύο φορές το μήνα. Ονόμασε τις μέχρι σήμερα αποστολές «φορτία πριν από την ανάθεση».

Η Venture Global τον περασμένο Μάιο δήλωσε στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ότι αναμένεται να ξεκινήσει εμπορικές αποστολές στις αρχές του 2024.

Η εταιρεία ξεκίνησε την επεξεργασία φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις Calcasieu Pass στη Λουιζιάνα τον Μάρτιο του 2022 και έχει παραδώσει τουλάχιστον 177 φορτία αξίας 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως τον Μάιο, σύμφωνα με το Reuters λογαριασμός. Το Calcasieu Pass είναι το πρώτο από τα τρία εργοστάσια που κατασκευάζει η Venture Global LNG. Η πρώτη του φάση συνδυάζει 18 μονάδες υγροποίησης για την παραγωγή έως και 12 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG ετησίως.

Έχοντας χάσει πωλήσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Shell και η BP έχουν καταθέσει χωριστά για διαιτησία στο Λονδίνο κατά της Venture Global για αποτυχία να προμηθεύσει φορτία με σύμβαση. Μια παρόμοια αγωγή υποβλήθηκε από την ιταλική εταιρεία κοινής ωφελείας Edison τον Μάιο, ενώ ένας άλλος συμβολαιοποιημένος πελάτης τηςVenture Global LNG, η ισπανική εταιρεία ενέργειας Repsol, ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να δημοσιεύσουν εμπιστευτικά αρχεία που θα έριχναν φως στην εκκίνηση του εργοστασίου. Από την πλευρά της, η πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου Galp Energia δήλωσε ότι εξετάζει τις επιλογές της.