Κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολία, μετά την ομιλία του Προέδρου της Ρωσσίας στην παγκόσμια σύνοδο των BRICS στη Νότιο Αφρική, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θέσει ως έναν από τους κύριους στόχους του τον προσεταιρισμό των κρατών της αφρικανικής ηπείρου, με σκοπό την οικονομική, επιχειρηματική, βιομηχανική, αμυντική και πολιτική συνεργασία

Με πρόσθετο στόχο να παρουσιάσει τη Ρωσσία ως συνεργάσιμο σύμμαχο και εταίρο με κατανόηση για τα προβλήματα των άλλων χωρών, αλλά και ηγέτιδα δύναμη της ομάδας των BRICS, όπου μετέχουν η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσσία, η Ινδία και η Νότιας Αφρική και στην οποία πρόκειται να εισέλθουν η Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν, η Αίγυπτος και η Αργεντινή, ο Πρόεδρος Πούτιν κατήγγειλε τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσσίας για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τες μάλιστα παράνομες και εκδικητικές.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου των BRICS o Πρόεδρος της Ρωσσίας αναγνώρισε ότι τα προβλήματα ειδικά στην αγορά σίτου πλήττουν κυρίως και πρώτα τις πιο φτωχές και αδύναμες χώρες, προσέθεσε όμως στην ομιλία του ότι η Δύση από τη μία εμποδίζει χαιρέκακα τις εξαγωγές ρωσικού σίτου και λιπασμάτων, και από την άλλη κατηγορεί υποκριτικά όπως είπε τη Μόσχα για την επισιτιστική κρίση και τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργώντας κρίση στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και λιπασμάτων. Διεθνείς αναλυτές και επικριτές του βεβαίως επισημαίνουν ότι στην ομιλία του απέφυγε να αναφέρει ότι ήταν η Ρωσσία είναι αυτή που αρνήθηκε την παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικού σιταριού από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ότι η έλλειψη του ουκρανικού σιταριού από την αφρικανική αγορά έπληξε καίρια τις οικονομίες και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα στην Αφρική. Από την ομιλία του Προέδρου Πούτιν φάνηκε τότε ξεκάθαρα ότι προσπαθεί να γοητεύσει πολιτικά τις χώρες και τους ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου, κάτι που συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Πριν από ένα χρόνο ο Πρόεδρος της Ρωσσίας είχε αναφέρει σε ομιλία του ότι το ετήσιο διμερές εμπόριο με χώρες της Αφρικής αγγίζει σε αξία τα οκτώ δις δολάρια το χρόνο, ενώ το τελευταίο τρίμηνο το εμπόριο της Μόσχας με αφρικανικές χώρες αυξήθηκε κατά 60%, γράφει ο Spectator. Οι δυτικές πρωτεύουσες εκτιμούν ότι η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση της ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά σίτου και τροφίμων, και να διευρύνει τις πωλήσεις ρωσικών προϊόντων σε αφρικανικές χώρες, που υποφέρουν από ελλείψεις λόγω της παγκόσμιας οικονομικής και εμπορικής κατάστασης. Η κατάρρευση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου λένε διεθνείς οικονομικοί αναλυτές που διαπιστώνουν ότι μαίνεται ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος. Ο Πρόεδρος της Ρωσσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπόσχεται στις χώρες της Αφρικής ότι η Ρωσσία θα συνεχίσει να αποτελεί υπεύθυνο οικονομικό και εμπορικό εταίρο των αφρικανικών χωρών, και θα συνεχίσει να εφοδιάζει με τρόφιμα την Αφρική, ενώ για την αντιμετώπισης της εν εξελίξει κρίσης το Κρεμλίνο υποσχέθηκε ότι θα παράσχει δωρεάν σιτάρι σε έξι χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν άμεσα και μάλλον αξεπέραστα προβλήματα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επαναλάβει αυτή την υπόσχεση για χορήγηση δωρεάν σίτου σε έξι χώρες της Αφρικής κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ρωσσίας – Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη πριν από μερικές εβδομάδες, λέγοντας ότι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία θα λάβουν από 50.000 τόνους σιταριού τους επόμενους μήνες. Η Ρωσσία μπορεί να αντικαταστήσει τις πωλήσεις σίτου στην Αφρική από την Ουκρανία, καθώς μόνον το 2022 εξήγαγε στην Αφρική 11,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού, ενώ το 2023 έχει ήδη εξάγει 10 εκατομμύρια τόνους. Η Ρωσσία αναμένει φέτος μια εξαιρετικά καλή σοδειά σιταριού, όμως η κυβέρνηση της Ουκρανίας εξακολουθεί να την κατηγορεί ότι συνεχίζει να εξάγει και κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι. Οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τον Πούτιν ότι καθώς αυξάνεται η διεθνής του απομόνωση, επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ενός ηγέτη με μεγάλη διεθνή επιρροή και κύρος, οικοδομώντας στενότερες σχέσεις με αφρικανικές χώρες.

Μάλιστα διεθνείς αναλυτές παρατηρούν ότι σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις προσεκτικά επιλεγμένες για να στρέψει τους ηγέτες αφρικανικών χωρών εναντίον της Δύσης, όπως έγινε τόσο στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης, όσο και στη σύνοδο της Νοτίου Αφρικής. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι το 70% των εξαγωγών σίτου της Ουκρανίας πηγαίνει σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μήνυμα του προς όλους είναι ότι η Δύση και η Ευρώπη αδιαφορούν πλήρως για την κατάσταση και τα οικονομικά προβλήματα των αφρικανικών χωρών.

Ο Πούτιν σε όλες τις ομιλίες του υποστηρίζει ότι οι χώρες μέλη των BRICS οφείλουν να συνεργαστούν με αρμονία και σκοπό να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της παγκόσμιας πλειοψηφίας, δίνοντας έμφαση στην οικονομική πρόβλεψη ότι οι BRICS θα ξεπεράσουν σε αγοραστική δύναμη τους G7 κατά 1,5% την επόμενη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο των BRICS στη Νότιο Αφρική ήταν βιντεοσκοπημένη, καθώς ο ίδιος δεν ταξίδεψε στην Νότιο Αφρική, λόγω του φόβου να συλληφθεί βάσει διεθνούς εντάλματος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. H Νότιος Αφρική έχει αναγνωρίσει επίσημα τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο τον περασμένο Μάρτιο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις απαγωγές παιδιών στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσσίας Σεργκέι Λαβρώφ. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι το Διεθνές Ένταλμα Σύλληψής έπληξε το «εγώ» του Πούτιν, ο οποίος δεν δικαιολόγησε την απουσία του από τη σύνοδο της Νοτίου Αφρικής, παρά τα δημοσιογραφικά σχόλια και τις φήμες. Θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι η παρουσία του Προέδρου Πούτιν ήταν περισσότερο απαραίτητη στη Μόσχα παρά στη σύνοδο των BRICS στη Νότιο Αφρική, όπου η Μόσχα επιχείρησε να παγιώσει το αντιδυτικό διεθνές οικονομικό και πολιτικό μέτωπο.

Η προσπάθεια του Προέδρου της Ρωσσίας αλλά και της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας να επηρεάσει την ομάδα των χωρών των BRICS και να ευθυγραμμιστούν με την Μόσχα, πιθανόν να καθυστερήσει ή να μην εξελιχθεί ακριβώς όπως θα το επιθυμούσε το Κρεμλίνο, καθώς αρκετοί ηγέτες των χωρών μελών διακατέχονται από έντονο σκεπτικισμό για το αν θα πρέπει να συγκρουστούν ευθέως με τη Δύση κατά την παρούσα διεθνή συγκυρία, καθώς μια κλιμάκωση του ανταγωνισμού και της σύγκρουσης με τη Δύση δεν φαίνεται να είναι απολύτως απαραίτητη αυτή τη στιγμή. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα δήλωσε μάλιστα ότι οι BRICS δεν επιθυμούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στους G7 και τους G20, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επιθυμούν κυρίως να αντλήσουν οικονομικά οφέλη από τη μεταξύ τους συνεργασία και αλληλεγγύη. Το σίγουρο είναι ότι η Ρωσσία θα συνεχίσει να επιχειρεί να ενισχύσει την επιρροή της στο μπλοκ, αλλά και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει την επίθεση γοητείας προς τους Αφρικανούς ηγέτες.