Shell: Παραμένουν σε Ιστορικά Υψηλά οι Τιμές LNG Μετά τη Διακοπή της Ροής Ρωσικού Αερίου προς την Ευρώπη

Shell: Παραμένουν σε Ιστορικά Υψηλά οι Τιμές LNG Μετά τη Διακοπή της Ροής Ρωσικού Αερίου προς την Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 6 Σεπτεμβρίου 2023 - 15:17

Οι τιμές του LNG διεθνώς έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά εξακολουθούν να είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση της ζήτησης, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ασίας. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο Steve Hill, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell, στο περιθώριο του συνεδρίου Gastech, που διεξάγεται στην Σιγκαπούρη

Σύμφωνα με το ανώτερο στέλεχος του ενεργειακού κολοσσού, το κλίμα της αγοράς έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο οι συνθήκες είναι ακόμη δυνητικά εύθραυστες.

«Το κλίμα στην αγορά σήμερα είναι σαφώς πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες, υπάρχει περισσότερη άνεση στην αγορά, αλλά δυνητικά εξακολουθούμε να έχουμε ένα αρκετά εύθραυστο σύνολο συνθηκών αγοράς», είπε. «Το ρωσικό αέριο εξακολουθεί να μην ρέει προς την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, η όλη κατάσταση της αγοράς είναι πιο δύσκολη».

Η Shell επιδιώκει να αυξήσει τον όγκο LNG που διακινεί κατά 20% με 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε ο Cederic Cremers, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της επιχείρησης LNG της Shell. Όπως, πρόσθεσε, η πρόσθετη χωρητικότητα προέρχεται κυρίως από τη φάση 1 του LNG Canada, καθώς και από δύο έργα που «τρέχει» η εταιρεία με την Qatar Energy στο Κατάρ και ένα επιπλέον τρένο LNG στη Νιγηρία.

Σχετικά με το Prelude, τις πλωτές εγκαταστάσεις LNG της Shell στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας, ο Cremers τόνισε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται εργασίες «συντήρησης σε μεγάλη κλίμακα» που ξεκίνησαν τον Αύγουστο και θα συνεχιστούν για περίπου δύο μήνες. «Συνεχίζουμε να έχουμε κάποια μικρότερα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε με βάση την καινοτόμο φύση των δραστηριοτήτων και των εγκαταστάσεων εκεί, αλλά έχουμε δει πολύ ισχυρή βελτίωση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε.

Οι εργασίες συντήρησης ήταν αρχικά προγραμματισμένες για πέρυσι, αλλά καθυστέρησαν λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο εργοστάσιο, είπε ο Cremers.

«Είναι σημαντικές εργασίες συντήρησης. Είναι ουσιαστικά οι πρώτες εργασίες συντήρησης που διεξάγονται συνήθως μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια μετά την εκκίνηση λειτουργίας μιας μονάδας όπου μπορέσαμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε ορισμένα από τα προβλήματα που υπήρχαν ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού».

Τον Μάιο, η Shell ανέστειλε την παραγωγή στο Prelude, μια εγκατάσταση δυναμικότητας 3,6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG ετησίως, λόγω προβλημάτων στις διεργασίες υγροποίησης. Η Shell αντιμετώπισε επίσης διακοπές στο Prelude μετά από μια μικρή πυρκαγιά που ξέσπασε τον Δεκέμβριο, και η οποία οδήγησε σε αναστολή της παραγωγής. Αυτό έγινε μετά τη διακοπή της παραγωγής και των αποστολών από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους λόγω των στάσεων εργασίας των συνδικάτων που ζητούσαν καλύτερους μισθούς.