BofA: Η Αυξημένη Εξάρτηση της Ευρώπης σε LNG Καθιστά Απαραίτητες τις Υψηλές Τιμές Όλο το Χρόνο

BofA: Η Αυξημένη Εξάρτηση της Ευρώπης σε LNG Καθιστά Απαραίτητες τις Υψηλές Τιμές Όλο το Χρόνο
energia.gr
Τετ, 6 Σεπτεμβρίου 2023 - 16:18

Η αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο σημαίνει ότι απαιτούνται υψηλές τιμές όλο το χρόνο για να διασφαλιστεί ότι η περιοχή θα λάβει όλη την ποσότητα καυσίμων που επιθυμεί, όπως ανακοίνωσε η Bank of America Corp (BofA)

«Η Ευρώπη εξαρτάται πλέον υπερβολικά από το LNG για τις ενεργειακές της ανάγκες και πιθανότατα χρειάζεται περίπου 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα» σε εισαγωγές, ανέφερε σε σημείωμα του ο στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της BofA, Francisco Blanch. «Οι τιμές πρέπει να παραμείνουν υψηλά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους διαφορετικά κινδυνεύουν με ταχεία μετατόπιση της πορείας των αποθεμάτων», πρόσθεσε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι αναστάτωσε τις αγορές φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις τιμές και πυροδότησε ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού, όπως τονίζει το Bloomberg. Η Ευρώπη βιάζεται να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με LNG, αλλά, για να εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειάζεται, πρέπει να ανταγωνιστεί χώρες της Ασίας, οι οποίες υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις.

Σχετικά με τις τιμές στο ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, το ολλανδικό TTF, οι τιμές έχουν πέσει κατά σχεδόν 90% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου έτους, καθώς μεσολάβησε ένας ήπιος χειμώνας, ο οποίος είχε σαν συνέπεια την πτώση της ζήτησης. Τώρα βρίσκονται σε σχετικά χαμηλό σημείο, και, συνεπώς, πρέπει να ξεπεράσουν τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα για να προσελκύσουν αρκετές ποσότητες από το συγκεκριμένο καύσιμο στην Ευρώπη, τονίζει η BofA.

Το φυσικό αέριο διαπραγματευόταν κοντά στα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη.

«Το φυσικό αέριο παραμένει βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες εάν οι εισαγωγές LNG πέσουν ξανά ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών», ανέφερε η τράπεζα. «Το ρίσκο των τιμών στο TTF πιθανότατα θα παραμείνει μεγάλο τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι», ενώ τα αποθέματα αυξομειώνονται.