Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) κατέληξε σε τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του έργου δέσμευσης άνθρακα Habshan στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη

Το έργο δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) Habshan θα έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει και να αποθηκεύει μόνιμα 1,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως σε γεωλογικούς σχηματισμούς σε μεγάλο βάθος στο υπέδαφος. Το έργο θα τριπλασιάσει τη συνολική ικανότητα δέσμευσης άνθρακα της ADNOC σε 2,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, που ισοδυναμεί με την αφαίρεση περισσότερων από 500.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από το δρόμο ετησίως.

«Αυτό το έργο ορόσημο αποτελεί μια από τις πολλές απτές πρωτοβουλίες που φέρνει εις πέρας η ADNOC καθώς επιταχύνουμε το σχέδιο απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα ώστε να πετύχουμε τη φιλοδοξία μας για το Net Zero μέχρι το 2045», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Λύσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης της ADNOC, Musabeh Al Kaabi.

«Καθώς η ADNOC συνεχίζει τον μετασχηματισμό της προς ένα μέλλον χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα, είναι πρόθεσή μας να πραγματοποιήσεουμε περαιτέρω επενδύσεις για να μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές μας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, και να επεκτείνουμε τα όρια της καινοτομίας και της τεχνολογίας με τους εταίρους μας για να αξιοποιήσουμε την παρακαταθήκη μας, η οποία είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και την ηγετική μας θέση στη βιομηχανία όσον αφορά τη διαχείριση άνθρακα», πρόσθεσε.

Η εταιρεία απαλλάσσει τις δραστηριότητές της από τον άνθρακα ενώ, παράλληλα, επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χτίζοντας μια παγκόσμια αλυσίδα αξίας υδρογόνου, αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις κλιματικής τεχνολογίας και προάγοντας λύσεις βασισμένες στη φύση, όπως η φύτευση μαγγρόβιων φυτών στα ΗΑΕ.

Το 2016, η ADNOC άνοιξε την πρώτη της μονάδα CCUS στο Al Reyadah στο Άμπου Ντάμπι. Η εγκατάσταση έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται έως και 800.000 τόνους δεσμευμένου άνθρακα ετησίως.