Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προανήγγειλαν την Τρίτη επενδύσεις ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των έργων καθαρής ενέργειας στην Αφρική

Πραγματοποιώντας την σχετική ανακοίνωση κατά την εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στην Αφρική που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι την Τρίτη, ο Sultan Al Jaber, που πρόκειται να προεδρεύσει στην εφετινή COP28 του ΟΗΕ για το Κλίμα δήλωσε: «Η πρωτοβουλία θα δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε χώρες σε όλη την Αφρική με σαφείς στρατηγικές μετάβασης, ενισχυμένα ρυθμιστικά πλαίσια, καθώς και ένα master plan για την ανάπτυξη δικτυακής υποδομής που ενσωματώνει την προσφορά και τη ζήτηση».

Ο Jaber, ο οποίος είναι υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ και Ειδικός Απεσταλμένος για το Κλίμα, τόνισε ότι η σημαντική επένδυση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των υποδομών και έργων καθαρής ενέργειας σε όλη την Αφρική, την προώθηση της καινοτομίας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση ενός πιο πράσινου μέλλοντος για όλους.

Ο Jaber, η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή τη φιλόδοξη πρωτοβουλία, υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αξιοποίησης του αποδεδειγμένου ιστορικού των ΗΑΕ σε πρωτοποριακές εμπορικές και καινοτόμες λύσεις χρηματοδότησης.

Παράλληλα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους Αφρικανούς ηγέτες, προτρέποντάς τους να ενισχύσουν τα πολιτικά και ρυθμιστικά πλαίσια που θα προσελκύσουν τις απαραίτητες μακροπρόθεσμες επενδύσεις που απαιτούνται για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη λύσεων καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 2023 ή η Διάσκεψη της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), κοινώς COP28, θα είναι η 28η διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023, στο Expo City του Ντουμπάι.