Οι Τιμές του Φ. Αερίου Πέφτουν Καθώς οι Κίνδυνοι για τον Εφοδιασμό Μειώνονται

Οι Τιμές του Φ. Αερίου Πέφτουν Καθώς οι Κίνδυνοι για τον Εφοδιασμό Μειώνονται
energia.gr
Πεμ, 7 Σεπτεμβρίου 2023 - 09:37

Τα ζητήματα της προσφοράς δημιούργησαν μεταβλητότητα στις αγορές ενέργειας.Το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του, καθώς η αγορά προσβλέπει σε αυστηρότερες προμήθειες από τον ΟΠΕΚ. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής έως τον Δεκέμβριο νωρίτερα αυτή

την εβδομάδα έστειλε το μπρεντ πάνω από τα 90 USD/βαρέλι για πρώτη φορά φέτος. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει τελικά στην επιτάχυνση της μείωσης των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του έτους. Οι προβλέψεις μας προέβλεπαν πτώση άνω του 1,5mb/d το 4ο τρίμηνο του 2023 με βάση τον τερματισμό της περικοπής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1mb/d εκτός της τρέχουσας συμφωνίας προσφοράς του ΟΠΕΚ+. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ενδείξεων ισχυρής ζήτησης. Η Saudi Aramco ειδοποίησε τους πελάτες της στην Ασία και τις ΗΠΑ ότι θα αυξήσει τις τιμές για το αργό της τον Οκτώβριο. Η κατανάλωση πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκε κατά 6,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ντίζελ και βενζίνης. Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώνονται επίσης απότομα, καθώς η ζήτηση ξεπερνά τα προπανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχώρησε εν μέσω ενδείξεων επίλυσης των εργασιακών διαπραγματεύσεων στις επιχειρήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας. Η απεργία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone της Chevron επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αναβλήθηκε κατά μία ημέρα, καθώς τα δύο μέρη συνεχίζουν τις συνομιλίες. Θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα τερμάτιζε τις απεργιακές κινητοποιήσεις και θα επηρέαζε 27,5 εκατ. τόνους ετησίως υγροποιημένου φυσικού αερίου, δηλαδή περίπου το 6% της παγκόσμιας προσφοράς. Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς υποχώρησαν περισσότερο από 10% στην είδηση. Μια σύντομη περίοδος διακοπής μπορεί επίσης να μετριαστεί από τη σχετικά ήπια ζήτηση στην Ευρώπη. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ανακάμπτουν, αλλά είναι πολύ χαμηλότερες από τα αναμενόμενα επίπεδα ενόψει της περιόδου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο. Οι τιμές του LNG της Βόρειας Ασίας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, καθώς οι έμποροι παραμένουν στην άκρη εν μέσω των αβέβαιων προοπτικών. Ωστόσο, η μείωση των αποθεμάτων στην Ιαπωνία μπορεί να τους αναγκάσει να επιστρέψουν σύντομα στην αγορά. Τα αποθέματα που κατέχουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 13,9% την περασμένη εβδομάδα.

Ο χαλκός οδήγησε την αγορά βασικών μετάλλων σε πτώση, αφού τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη προκάλεσαν ανησυχίες για τη ζήτηση. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν υπερδιπλάσια του αναμενόμενου τον Ιούλιο. Αυτό έρχεται μετά το νέο πλήγμα που δέχθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Αύγουστο. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη ζήτηση από τον τομέα της μεταποίησης. Προς το παρόν, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας συμβάλλουν στην αντιστάθμιση μέρους αυτής της αδυναμίας.

Το σιδηρομετάλλευμα επέκτεινε τα κέρδη από τις αρχές της εβδομάδας εν μέσω αυξανόμενης εμπιστοσύνης στις προοπτικές για την πρώτη ύλη παραγωγής χάλυβα. Ο πρόεδρος του σιδηρομεταλλεύματος της Vale εξακολουθεί να βλέπει λόγους να είναι θετικός για τη ζήτηση, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα. Αναφέρθηκε στους υψηλούς ρυθμούς λειτουργίας των εργοστασίων και στα χαμηλά αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα σε ολόκληρη τη χώρα.