Ρωσικό Ερευνητικό Σκάφος Παρακολουθούσε Αμερικανικό Παγοθραυστικό στην Αρκτική

Ρωσικό Ερευνητικό Σκάφος Παρακολουθούσε Αμερικανικό Παγοθραυστικό στην Αρκτική
energia.gr
Πεμ, 7 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:50

Σε ένα μοτίβο που θυμίζει τον Ψυχρό Πόλεμο, ένα ρωσικό ερευνητικό σκάφος παρακολουθεί το παγοθραυστικό USCGC Healy της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Αρκτική, όπως δείχνουν τα δεδομένα AIS. Το Healy ξεκίνησε από τη βάση της αμερικανικής ακτοφυλακής στο νησί Κόντιακ στις 26 Αυγούστου και κατευθύνθηκε προς τα πάνω μέσω του Βερίγγειου Πορθμού, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρείχε το Pole Star.

Μπήκε στη Θάλασσα Τσούκτσι στις 30 Αυγούστου και συνέχισε να κατευθύνεται βόρεια, αρκετά μέσα στον Αρκτικό Ωκεανό, προτού στρίψει δυτικά σε ύδατα βόρεια της ρωσικής αρκτικής ακτογραμμής.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, το ρωσικό ερευνητικό σκάφος Akademik Nemchinov εκτράπηκε από ένα ταξίδι κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού της Ρωσίας και ακολούθησε πορεία αναχαίτισης για να συναντήσει το Healy. Τα δύο πλοία πλησίασαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο στην Ανατολική Σιβηρική Θάλασσα, σύμφωνα με τα δεδομένα AIS που παρείχε το Pole Star, προτού το Healy κάνει απότομη αλλαγή πορείας προς τα βορειοανατολικά. Από την Τετάρτη, το Nemchinov κρατούσε θέση σε πορεία βόρεια της νήσου Wrangel, ενώ ο Healy πήρε θέση αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοανατολικά.

Οι γραμμές πορείας για τον Healy (μπλε) και τον Nemchinov (κόκκινο) (Χάρτης ευγενική προσφορά του Pole Star)

Η πορεία του Healy το οδήγησε μέσα σε διεθνή ύδατα, πολύ βόρεια της ρωσικής ακτογραμμής. Η Ρωσία φυλάει με ζήλο τον έλεγχο της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (NSR) μέσω των παράκτιων υδάτων της και οι ρωσικοί κανονισμοί απαιτούν από τα ξένα πλοία να λάβουν προηγούμενη άδεια για να πλεύσουν σε αυτή τη διαδρομή και να προσλάβουν Ρώσους πιλότους. Η απαίτηση αυτή δεν συνάδει με το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης που θεσπίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά υπάρχουν λίγες δημοσιοποιημένες αμφισβητήσεις των ρωσικών περιορισμών στις διελεύσεις.

Η δηλωμένη αποστολή του Healy σε αυτό το ταξίδι στην Αρκτική είναι να εξυπηρετήσει το σύστημα παρατήρησης των λεκανών Νάνσεν και Αμούνδσεν (NABOS). Ο στόχος είναι να ανακτήσει, να συντηρήσει και να αναπτύξει εννέα μακροχρόνιες συστοιχίες υπόγειων αγκυροβολίων σε μια γραμμή που εκτείνεται από την Ευρασιατική Λεκάνη έως την Ανατολική Σιβηρική Θάλασσα. Οι συστοιχίες αυτές βρίσκονται κυρίως βόρεια της Ρωσίας και έχουν σχεδιαστεί για τη συλλογή δεδομένων που σχετίζονται με το κλίμα σχετικά με την κυκλοφορία των υδάτων του Ατλαντικού στον Αρκτικό Ωκεανό. Το σχέδιο κρουαζιέρας προβλέπει τακτικές στάσεις δειγματοληψίας αγωγιμότητας, θερμοκρασίας και βάθους (CTD) καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η Ρωσία μπορεί να έχει έναν πρόσθετο λόγο να παρακολουθεί την ερευνητική δραστηριότητα που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα ύδατα της Αρκτικής, όπου το ρωσικό ναυτικό συχνά κρύβει τον στόλο των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων του. Η αμερικανική ωκεανογραφική έρευνα έχει μακρά ιστορία χρήσης διπλού σκοπού για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του αμερικανικού ναυτικού, ιδίως στον υποβρύχιο πόλεμο, και τα δεδομένα CTD είναι απαραίτητα για τις επιχειρήσεις σόναρ. Οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου μόνες σε αυτή την πρακτική: Ρωσικά και κινεζικά ερευνητικά σκάφη κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι συλλέγουν στρατιωτικά χρήσιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους.

Η προηγούμενη αποστολή του Healy στην Αρκτική ανέπτυξε αισθητήρες επιφάνειας της θάλασσας και καιρού για το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (AMOS), καθώς και συλλογή δεδομένων CTD για το ONR.