Trafigura: Η Ποσότητα Αερίου που θα Αποθηκεύσει η Ευρώπη το Κλειδί για τις Τιμές Παγκοσμίως

Trafigura: Η Ποσότητα Αερίου που θα Αποθηκεύσει η Ευρώπη το Κλειδί για τις Τιμές Παγκοσμίως
energia.gr
Πεμ, 7 Σεπτεμβρίου 2023 - 15:06

«Η ποσότητα φυσικού αερίου που θα αποθηκευτεί στο τέλος του χειμώνα θα καθορίσει πόσο LNG θα αγοράσει η Ευρώπη το καλοκαίρι, πράγμα που, στη συνέχεια, καθορίζει την παγκόσμια τιμή», δήλωσε ο Richard Holtum, επικεφαλής του παγκόσμιου τομέα φυσικού αερίου και ενέργειας στην Trafigura, στο περιθώριο του συνεδρίου Gastech στη Σιγκαπούρη, όπως μεταδίδει το Bloomberg

Οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτοι λόγω χαμηλής ζήτησης για αέριο, γεγονός που, με τη σειρά του, έχει εμειώσει και τη ζήτηση ση και τις τιμές για βραχυπρόθεσμες αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, αυτά τα αποθέματα μπορεί να μειωθούν με ταχύ ρυθμό εάν επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες τον ερχόμενο χειμώνα, οπότε η Γηραιά Ήπειρος θα αναγκαστεί να ανταγωνιστεί τους Ασιάτες αγοραστές για περιορισμένη ποσότητα διαθέσιμου LNG.

Κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ τα ποσοστά αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη (πηγή: Bloomberg)

Εκτός από τα επίπεδα αποθήκευσης, οι traders παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις διακοπές εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απεργιών στην Αυστραλία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο ορισμένα από τα εργοστάσια LNG της χώρας. Οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, που έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί από την απότομη πτώση των ροών στους ρωσικούς αγωγούς προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έχουν, επίσης, θορυβηθεί από ειδήσεις σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης εξαγωγικών εγκαταστάσεων στην Αυστραλία και των συνδικάτων.

«Τόσο το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου όσο και η παγκόσμια αγορά LNG έχουν χάσει την ευελιξία τους», δήλωσε ο Holtum. «Και όταν χάνεις την ευελιξία σου, είσαι πολύ επιρρεπής σε αυξήσεις τιμών».