ΗΠΑ: Κονδύλια 150 Εκατ. Δολ. Γγια την Ενίσχυση της Εγχώριας Παραγωγής Κρίσιμων Ορυκτών

ΗΠΑ: Κονδύλια 150 Εκατ. Δολ. Γγια την Ενίσχυση της Εγχώριας Παραγωγής Κρίσιμων Ορυκτών
energia.gr
Πεμ, 7 Σεπτεμβρίου 2023 - 16:15

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαθέσει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει οικονομικά αποδοτικές και περιβαλλοντικά υπεύθυνες διαδικασίες για την παραγωγή και επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ενώ η χρηματοδότηση παρέχεται βάσει του Δικομματικού Νόμου για τις Υποδομές, ο οποίος έγινε νόμος πέρυσι με την υπογραφή του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στόχος των κονδυλίων είναι η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά και υλικά, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση της χώρας από προμήθειες από το εξωτερικό και ιδίως από την Κίνα.

Αυτή η ανακοίνωση δυνατότητας χρηματοδότησης (FOA) θα βοηθήσει επίσης τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους τους, καθώς υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία του Προέδρου Μπάιντεν «Επενδύοντας στην Αμερική», η οποία κινητοποιεί πρωτοφανή επενδυτικά κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα στη χώρα. Το FOA θα επιτρέψει επίσης να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ασφαλούς και βιώσιμου εγχώριου εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών από ένα ευρύ φάσμα πηγών σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ανακυκλωμένων υλικών, των αποβλήτων ορυχείων, των βιομηχανικών αποβλήτων και των κοιτασμάτων μεταλλεύματος. Αυτή η δράση αναμένεται επίσης να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και να στηρίξει τις κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα που ιστορικά εξαρτώνται από την εξόρυξη και την παραγωγή ενέργειας, ενώ θα προωθήσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια σε κάθε κοινότητα.

«Η ατζέντα του Προέδρου 'Επενδύοντας στην Αμερική' ενισχύει την πρόσβαση και τη χρήση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει αυξημένη ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά και υλικά», αναφέρει η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Μ. Γκράνχολμ σε δήλωσή της.

Ο ταχύς μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα παγκοσμίως για την επίτευξη παγκόσμιων κλιματικών στόχων επιτάχυνε τη ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά και υλικά, τα οποία είναι βασικά για την κατασκευή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά οχήματα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Σύμφωνα με αυτόν τον στόχο, το Γραφείο Διαχείρισης Ορυκτών Ενέργειας και Άνθρακα του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας είχε ανακοινώσει έως και 41 εκατομμύρια δολάρια σε έργα που υποστηρίζουν τις έρευνες για κρίσιμα ορυκτά, εντοπισμό πόρων, παραγωγή και επεξεργασία σε παραδοσιακές κοινότητες εξόρυξης και παραγωγής ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα από πέρυσι.

Παρά το γεγονός ότι το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ορυκτών της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η χώρα διαθέτει στο υπέδαφός της πάνω από 50 διαφορετικά κρίσιμα ορυκτά, εξαρτάται, ωστόσο, πλήρως από ξένες πηγές για 12 από αυτά τα ορυκτά, ενώ για πάνω από 30 από αυτά εξαρτάται κατά 50% και πλέον από το εξωτερικό.