Υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης της «Κοιλάδας Υδρογόνου Βόρειας Αδριατικής» με 25 Εκ. Ευρώ

Υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης της «Κοιλάδας Υδρογόνου Βόρειας Αδριατικής» με 25 Εκ. Ευρώ
energia.gr
Πεμ, 7 Σεπτεμβρίου 2023 - 19:29

Υπεγράφη, προσφάτως, η συμφωνία χρηματοδότησης του έργου της διασυνοριακής κοιλάδας υδρογόνου της Βόρειας Αδριατικής (NAHV) με κονδύλια ύψους 25 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe

Όπως αναφέρει το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ, η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη από κοινοπραξία αποτελούμενη από 37 εταίρους από τη Σλοβενία, την Κροατία και την αυτόνομη περιοχή Friuli Venezia Giulia στην Ιταλία με την Clean Hydrogen Partnership (εταιρική συνεργασία της Κομισιόν με τον ευρωπαϊκό Σύνδεσμο υδρογόνου - Hydrogen Europe και την ερευνητική κοινότητα για το υδρογόνο - Hydrogen Europe Research).

Οι συμβεβλημένοι εταίροι θα αναπτύξουν πιλοτικά έργα για την παραγωγή άνω των 5.000 τόνων πράσινου υδρογόνου, ετησίως, καθώς και για την αποθήκευση, διανομή και εκμετάλλευσή του.

Οι Κροάτες εταίροι (μεταξύ άλλων η βιομηχανία παραγωγής δομικών υλικών ‘Nexe’, η ‘Indeloop’ του Ομίλου ‘DOK-ING’ από τον χώρο της ρομποτικής, η ‘Gitone Kvarner’ εταιρεία επενδύσεων κυρίως στον τουριστικό τομέα και η ‘Active Solera’ δραστηριοποιούμενη στον χώρο των ΑΠΕ) αναμένεται να λάβουν επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7,4 εκατ. Ευρώ..

Η υλοποίηση του έργου πρόκειται να ξεκινήσει εντός του 2023 και να διαρκέσει 72 μήνες.