ΗΠΑ: Πρόστιμο $ 2,4 εκατ. σε Eλληνική Eταιρεία Tάνκερ για Διακίνηση Ιρανικού Πετρελαίου

ΗΠΑ: Πρόστιμο $ 2,4 εκατ. σε Eλληνική Eταιρεία Tάνκερ για Διακίνηση Ιρανικού Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 8 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:00

Η ελληνική εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων Empire Navigation συμφώνησε τον Απρίλιο του 2023 να δηλώσει ένοχη ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου για την κατηγορία της μεταφοράς παράνομου ιρανικού πετρελαίου στην πολύκροτη υπόθεση του Suez Rajan, ενός δεξαμενόπλοιου που μεταφέρθηκε από την Άπω Ανατολή στο Χιούστον, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να κατασχέσουν 

και να ξεφορτώσουν το φορτίο του. Τα πρόσφατα δημοσιευμένα δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Associated Press και των New York Times απεικονίζουν το πόσο μακρια μπορεί να φτάσει το Ιράν για να αποκρύψει τα φορτία πετρελαίου που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, επιβεβαιώνοντας αυτό που οι ομάδες παρακολούθησης υποστηρίζουν εδώ και καιρό.

Τα δικαστικά έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι η δήλωση ενοχής έγινε στις 19 Απριλίου και η εταιρεία καταδικάστηκε την ίδια ημέρα. Η αμερικανική κυβέρνηση ωστόσο είχε ζητήσει να παραμείνουν τα έγγραφα σφραγισμένα λέγοντας στο δικαστήριο ότι η ενέργεια αυτή ήταν "πιθανό να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια του κατηγορουμένου, της κυβέρνησης, καθώς και του πλοίου και του πληρώματός του".

Σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε το Associated Press, η Empire Navigation θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού παραδέχθηκε την ενοχή της σε μία κατηγορία για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην αποστολή και πώληση ιρανικού πετρελαίου. Επιπλέον, η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία συμφώνησε να βοηθήσει τις ΗΠΑ στη μεταφορά και εκφόρτωση του φορτίου αργού πετρελαίου στο πλοίο της στο Τέξας. Επίσης, θα εκτίσουν ποινή τριετούς αναστολής.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης, καταχωρήθηκε στα πρακτικά δήλωση των πραγματικών περιστατικών με την εταιρεία να συμφωνεί ότι οι πληροφορίες ήταν "αληθείς και ακριβείς" και να μην αμφισβητεί τη δήλωση του αδικήματος. Οι δικηγόροι του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γράφουν στο έγγραφο, "τα ακόλουθα γεγονότα τεκμηριώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας", τις περιστάσεις και τις παραβιάσεις των κυρώσεων.

Εντοπίζουν το παράνομο φορτίο πετρελαίου ξεκινώντας από τη φόρτωσή του τον Ιανουάριο του 2022 στο δεξαμενόπλοιο Virgo (305.700 dwt) που είναι νηολογημένο στον Παναμά. Η βάση δεδομένων του Equasis αναφέρει ότι το πλοίο διαχειριζόταν από μια άλλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, την Dynacom Tankers, αλλά πέρασε από μια σειρά εταιρειών και τώρα το διαχειρίζεται μια εταιρεία στην Ινδία. Το δεξαμενόπλοιο πλαστογράφησε τη θέση του με έναν δευτερεύοντα αναμεταδότη AIS που επιβεβαιώθηκε από εικόνες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Φόρτωσε το φορτίο αργού πετρελαίου και αναχώρησε πλήρως φορτωμένο από έναν ιρανικό τερματικό σταθμό με προορισμό την Άπω Ανατολή.

Η Empire Navigation έλαβε περισσότερα από 1,2 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο του 2022 για τη ναύλωση του Suez Rajan (158.000 dwt), ενός δεξαμενόπλοιου που είναι νηολογημένο στις Νήσους Μάρσαλ. Το πλοίο, το οποίο ήταν άδειο, έλαβε εντολή να πραγματοποιήσει μεταφορά από πλοίο σε πλοίο λαμβάνοντας μικρή ποσότητα αργού πετρελαίου από ένα δεξαμενόπλοιο, το CS Brillance (δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 300.000 dwt, νηολογημένο στον Παναμά).

Λίγες ημέρες αργότερα, το Virgo έφθασε και πραγματοποίησε δεύτερη μεταφορά στο Suez Rajan, αν και ο καπετάνιος είχε εντολή να εμφανίσει στα ημερολόγια μια απλή μεταφορά από το πρώτο πλοίο. Στα δικαστικά έγγραφα, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο καπετάνιος και ο πρώτος αξιωματικός που εργάζονταν για την Empire παραποίησαν τα αρχεία της μεταφοράς πετρελαίου στα ημερολόγια του Suez Rajan. Η υπόθεση περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα αρχεία δείχνουν ότι το Suez Rajan ανήκε σε μια αμερικανική επενδυτική εταιρεία, την Oaktree Capital Management. Οι ίδιοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι πούλησαν το δεξαμενόπλοιο στην Empire Navigation.

Το ίδιο το δεξαμενόπλοιο παραμένει αγκυροβολημένο στις ακτές του Τέξας. Η επιχείρηση αποκάλυψης ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μετά από μεγάλη καθυστέρηση που πιστεύεται ότι σχετίζεται με τις απειλές του Ιράν ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε εταιρείας εμπλέκεται στη μεταφορά. Το Ιράν έχει ήδη κατασχέσει πρόσφατα δεξαμενόπλοια και έχει παρενοχλήσει άλλα πλοία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και στα Στενά του Ορμούζ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισαν να προειδοποιούν τα πλοία για τον κίνδυνο και αύξησαν τις περιπολίες τους στην περιοχή.

Η ομάδα παρακολούθησης United Against Nuclear Iran (UANI) επισημαίνει τακτικά τις κινήσεις των δεξαμενόπλοιων που καταδεικνύουν τις προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να αποφύγει τις κυρώσεις. Επέστησαν την προσοχή στο Suez Rajan.  Η ομάδα έχει εντοπίσει περίπου 300 δεξαμενόπλοια που πιστεύει ότι εμπλέκονται στις προσπάθειες μεταφοράς ιρανικών πετρελαιοειδών που υπόκεινται σε κυρώσεις. Η ομάδα υπογραμμίζει τη χρήση του λεγόμενου σκιώδους στόλου, τις προσπάθειες τακτικής απόκρυψης ή απενεργοποίησης των σημάτων AIS και τις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο κυρίως στην Ασία πριν από την αποστολή του πετρελαίου στην Κίνα.Το Ιράν παραδέχεται ότι αυξάνει τις αποστολές αργού πετρελαίου λέγοντας ότι έχει φθάσει στα επίπεδα πριν από τη διοίκηση Τραμπ.Η εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων Kpler εκτιμά ότι το Ιράν εξάγει 1 έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ενώ η Τεχεράνη ισχυρίζεται τώρα ότι εξάγει σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τη στοχοποίηση των εταιρειών δεξαμενόπλοιων που παραλαμβάνουν τα φορτία και έχουν προσφύγει σε άλλες περιπτώσεις στα δικαστήρια για να κατασχέσουν το πετρέλαιο.Ενώ έχουν επιτύχει σε αρκετές περιπτώσεις, το περασμένο καλοκαίρι οι προσπάθειες κατάσχεσης ενός φορτίου στην Ελλάδα απέτυχαν όταν τα ελληνικά δικαστήρια τάχθηκαν υπέρ του Ιράν και διέταξαν την επιστροφή του αργού πετρελαίου που είχε ήδη εκφορτωθεί εν μέρει στο δεξαμενόπλοιο το οποίο το Ιράν αναγνώρισε ως μέρος του εθνικού του στόλου.Το Ιράν απελευθέρωσε αργότερα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που είχε κατασχέσει στη Μέση Ανατολή ως αντίποινα.

Ν.Παλ.