Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου προέτρεψε την ΕΕ να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, απεξαρτώμενη από τα ορυκτά καύσιμα, μετά την έκθεση που έδειξε ότι η χώρα της είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αποδεκτών υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, χάρη στην ιδιότητά της ως διαμετακομιστικού κόμβου. Η Tinne Van der Straeten δήλωσε στους Financial Times ότι είναι "απολύτως απαραίτητο" το μπλοκ να επιτύχει τον στόχο του

να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, ώστε να αποφευχθεί η "ομηρία" του από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από τη ΜΚΟ Global Witness, η ΕΕ πρόκειται να εισάγει φέτος ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να διαφοροποιηθεί από τις προμήθειες μέσω αγωγών, οι οποίες περικόπτονται σταθερά από τη Μόσχα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Βέλγιο είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, λαμβάνοντας το 17% των εξαγωγών της χώρας του καυσίμου, πίσω μόνο από την Κίνα και την Ισπανία, δήλωσε η Global Witness.

Η Ρωσία έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου του μπλοκ μετά τις ΗΠΑ, με τις εξαγωγές της να αντιστοιχούν στο 16% των προμηθειών της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία της εταιρείας βιομηχανικών δεδομένων Kpler.

Η Van der Straeten δήλωσε ότι "δεν είναι ευχαριστημένη με το γεγονός ότι το ρωσικό LNG εξακολουθεί να ρέει στην ΕΕ και μέσω του Βελγίου". Σημείωσε ότι μόνο το 2,8% των εισαγωγών πήγε στους Βέλγους καταναλωτές, ενώ το υπόλοιπο διήλθε σε άλλες χώρες.

Το βελγικό λιμάνι της Ζεεμπρούγκης είναι σημαντικός κόμβος για τη μεταφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες είναι μεταξύ εκείνων που εισάγουν το καύσιμο από το Βέλγιο, δήλωσε ο Van der Straeten.

Το επίπεδο των ρωσικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις για το καύσιμο, όπως έχουν κάνει για το ρωσικό αργό πετρέλαιο και ορισμένα προϊόντα πετρελαίου. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον, αλλά ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο Kadri Simson, ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι το μπλοκ "θα πρέπει να απαλλαγεί εντελώς από το ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, έχοντας ακόμη κατά νου την ασφάλεια του εφοδιασμού μας".

Το Βέλγιο υποστήριξε την επιβολή κυρώσεων για το καύσιμο, δήλωσε ο Van der Straeten. Αλλά μια τέτοια κίνηση ήταν απίθανη, καθώς απαιτούσε την υποστήριξη όλων των χωρών της ΕΕ, πρόσθεσε.

"Το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ... είναι να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα γενικά και να διασφαλίσουμε ... ότι μπορούμε να ελέγχουμε μόνοι μας την ενέργεια", είπε.

Η πολιτικός των Πρασίνων μιλούσε πριν από τα εγκαίνια στο Βέλγιο της πρώτης μεγάλης εγκατάστασης θερμικής μπαταρίας της ΕΕ, ενός μέσου για τη δέσμευση της θερμότητας από την ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευσή της για χρήση κατά ζήτηση αντί να εξαρτάται από τον καιρό.

Το έργο στο εργοστάσιο της Avery Dennison στην πόλη Turnhout του Βελγίου χρηματοδοτείται εν μέρει από την περιφερειακή κυβέρνηση της Φλάνδρας και τις Βρυξέλλες. Θα επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει την ετήσια χρήση φυσικού αερίου στο εργοστάσιο κατά 9% κατά μέσο όρο, δήλωσε η εταιρεία. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το φυσικό αέριο κατά τους πιο ζεστούς μήνες.

Η τεχνολογία θεωρείται ως ένας τρόπος για τους βαριούς βιομηχανικούς χρήστες να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων χωρίς να βασίζονται σε πιο ακριβά συστήματα, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο ή η δέσμευση άνθρακα, που απαιτούν πολύ μεγαλύτερα δίκτυα υποδομών.

"Ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον κόσμο, αυτό μπορεί ήδη να είναι [το κόστος] ανταγωνιστικό με το φυσικό αέριο", δήλωσε ο Christian Thiel, διευθύνων σύμβουλος της νορβηγικής εταιρείας Energynest, η οποία σχεδίασε το έργο.

Έργα θερμικών μπαταριών δημιουργούνται επίσης στις ΗΠΑ. Η μεταλλευτική εταιρεία Rio Tinto και ο παραγωγός πετρελαίου Saudi Aramco συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που επένδυσαν πρόσφατα σε γύρο χρηματοδότησης ύψους 60 εκατ. δολαρίων για την καλιφορνέζικη νεοφυή εταιρεία Rondo Energy, η οποία δοκιμάζει πιλοτικά τη δική της τεχνολογία θερμικών μπαταριών.

Η Avery Dennison και η Energynest δεν αποκάλυψαν τη συνολική επένδυση για το βελγικό έργο, αλλά δήλωσαν ότι η ΕΕ χορήγησε χρηματοδότηση ύψους 1,43 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του 70% του στοιχείου της θερμικής μπαταρίας.