Ο Όμιλος βρετανικών συμφερόντων ‘Star Energy’ ανακοίνωσε, στις 29 Αυγούστου, ότι προέβη στην εξαγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ‘A14 Energy Ltd’, η οποία δραστηριοποιείται στην έρευνα γεωθερμικών πεδίων στην Κροατία

Όπως αναφέρεται στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας στο Ζάγκρεμο, το ύψος της εξαγοράς ανέρχεται σε 1,3 εκ. ευρώ, ενώ η ‘Star Energy’ θα καταβάλει επίσης 100.000 ευρώ για την παροχή εγγυήσεων στην κροατική Υπηρεσία Υδρογονανθράκων.

Η ‘A14 Energy Ltd’ κατέχει, μέσω της κροατικής θυγατρικής της ‘IGeoPen d.o.o.’, άδεια εξερεύνησης του γεωθερμικού πεδίου ‘Ernestinovo’ στην ανατολική Κροατία.

Επιπλέον, η ‘IGeoPen d.o.o.’ έχει υποβάλει τρεις προσφορές για άδειες έρευνας γεωθερμικών πεδίων, στο πλαίσιο του τρέχοντος γύρου αδειοδότησης.

Η κροατική Υπηρεσία Υδρογονανθράκων (AZU) έχει προκηρύξει, από τον Δεκέμβριο του 2022, διαγωνισμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε έξι πεδία, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα τέλη του 2023. Το γεωθερμικό δυναμικό της Κροατίας εκτιμάται από την AZU ότι υπερβαίνει το 1 GW.