Ανοιχτή Επιστολή προς Κομισιόν: Μην Εγκαταλείπετε τα Βιώσιμα Διατροφικά Συστήματα

Ανοιχτή Επιστολή προς Κομισιόν: Μην Εγκαταλείπετε τα Βιώσιμα Διατροφικά Συστήματα
energia.gr
Παρ, 8 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:42

Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκοί κάλεσαν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προωθήσει την πρόταση για ένα νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τα βιώσιμα διατροφικά συστήματα, εν μέσω ανησυχιών ότι η τύχη του κρέμεται από μια κλωστή

Ο νόμος, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο της εμβληματικής στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F) και κεντρικό πυλώνα της Πράσινης Συμφωνίας, αποσκοπεί στην επιτάχυνση και τη διευκόλυνση της μετάβασης σε βιώσιμα διατροφικά συστήματα.

Με το 70% των εδαφών σε όλη την Ένωση να βρίσκεται σε κατάσταση μη βιώσιμων παραγωγών, με δραστική μείωση της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας και με την ΕΕ να αντιμετωπίζει επιδημία παχυσαρκίας, όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι επείγει να μετασχηματιστούν τα συστήματα τροφίμων ώστε να γίνουν συνολικά πιο βιώσιμα και πιο υγιεινά.

Ενώ η πρόταση νόμου είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το τρίτο τρίμηνο του 2023, είναι προς το παρόν αμφίβολο αν τελικά θα βρεθεί προ των οργάνων της ΕΕ πριν από το τέλος της θητείας της παρούσας Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2024.

«Η μη δημοσίευση αυτού του νόμου θα σημάνει την αποτυχία επίτευξης των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, το περιβάλλον και την υγεία», τονίζουν οι 160 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB) και η Compassion in World Farming EU.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιχειρήσεις τροφίμων, οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι αγρότες, οι καταναλωτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται έναν νόμο ως “ένα ευνοϊκό πλαίσιο πολιτικής που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στη μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ”, αναφέρουν.

Για την Giulia Riedo, υπεύθυνη πολιτικής για τη γεωργία και τα βιώσιμα τρόφιμα του ευρωπαϊκού γραφείου του WWF, η μη δημοσίευση της πρότασης θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι θα συνέχιζαν να ωθούνται στην ανθυγιεινή και μη βιώσιμη διατροφή.

“Οι πολίτες της ΕΕ αρρωσταίνουν εξαιτίας της διατροφής τους. Εν τω μεταξύ, η γεωργική παραγωγή της ΕΕ κατακρημνίζεται από καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες, που τροφοδοτούνται από τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα – και υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις για την αλλαγή του συστήματος διατροφής;”, αναρωτήθηκε η ίδια.

Ως εκ τούτου, οι υπογράφοντες παροτρύνουν την Πρόεδρο von der Leyen να “παραμείνει πιστή στη δέσμευσή της για ένα φιλικό προς το περιβάλλον και τα ζώα, δίκαιο και υγιές σύστημα τροφίμων και να παρουσιάσει μια φιλόδοξη πρόταση το συντομότερο δυνατό”.

“Σας παροτρύνουμε να αντισταθείτε στις άστοχες και κοντόφθαλμες εκκλήσεις για ρυθμιστική παύση της πράσινης ατζέντας της Επιτροπής και να προχωρήσετε όπως έχει προγραμματιστεί με τη δημοσίευση της πρότασης”, αναφέρεται στην επιστολή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την σχετική πρόταση.

Τον Ιούνιο, ομάδες εκστρατείας προειδοποίησαν ότι η νομοθεσία της ΕΕ για τα βιώσιμα τρόφιμα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, καθώς οι συζητήσεις στρέφονται στην ασφάλεια των τροφίμων και στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς.

Μια αρχική διαρροή της εκτίμησης επιπτώσεων πριν από την πρόταση έδινε έμφαση στις υποχρεωτικές απαιτήσεις για βιώσιμες δημόσιες συμβάσεις, καθώς και σε εθελοντικά εναρμονισμένα συστήματα επισήμανσης της βιωσιμότητας.

Αυτό είναι κάτι που υπερασπίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμένοντας ότι πρόκειται για βασικό πυλώνα του νόμου και ότι εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα της εντολής που έχει λάβει.

(από euractiv.gr)