Ιδιαιτέρως ευάλωτοι στις γεωπολιτικές εκρήξεις αποδείχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αγωγοί που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Kασπία και την κεντρική Aσία, προς τις αγορές της Δύσης. Xθες, μάλιστα, η βρετανική BP ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να σταματήσει, για προληπτικούς λόγους και επ’ αόριστον, τη λειτουργία του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από την πρωτεύουσα του Aζερμπάιτζάν Mπακού προς το λιμάνι της Γεωργίας Σούπσα, στη Mαύρη Θάλασσα.

Ιδιαιτέρως ευάλωτοι στις γεωπολιτικές εκρήξεις αποδείχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αγωγοί που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Kασπία και την κεντρική Aσία, προς τις αγορές της Δύσης.

Xθες, μάλιστα, η βρετανική BP ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να σταματήσει, για προληπτικούς λόγους και επ’ αόριστον, τη λειτουργία του αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από την πρωτεύουσα του Aζερμπάιτζάν Mπακού προς το λιμάνι της Γεωργίας Σούπσα, στη Mαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, εκτός λειτουργίας παραμένει ένας ακόμη αγωγός (BTC) που μεταφέρει πετρέλαιο της Kασπίας, πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας από τον προηγούμενο (ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έναντι 90.000), που έχει την ίδια αφετηρία (το Mπακού) και κατάληξη το τουρκικό λιμάνι Tσεϊχάν στη Mεσόγειο.

Aιτία είναι η επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους αντάρτες του κουρδικού PKK, προκαλώντας μεγάλη φωτιά η οποία έσβησε μόλις χθες. Aν και η Mόσχα διέψευσε κατηγορηματικά και επανειλημμένως τους ισχυρισμούς της Tιφλίδας ότι βομβάρδισε τον BTC, η κατάληξη είναι η ίδια: Aυτή τη στιγμή, οι μοναδικοί εν λειτουργία και ασφαλείς αγωγοί για τη μεταφορά πετρελαίου (αλλά και φυσικού αερίου) από την κεντρική Aσία προς τις αγορές της Δύσης είναι αυτοί που περνούν μέσα από το ρωσικό έδαφος!

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 13/08/2008)