Βουλγαρία: Εισαγγελική Έρευνα για Παραβιάσεις Σχετικά με την Επιλογή Αναδόχου για τον Turkish Stream

Βουλγαρία: Εισαγγελική Έρευνα για Παραβιάσεις Σχετικά με την Επιλογή Αναδόχου για τον Turkish Stream
energia.gr
Σαβ, 9 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:29

Αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκίνησε, στα τέλη Αυγούστου, η Εισαγγελία της Σόφιας μετά τις αποκαλύψεις του «Ταμείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς» για παραβιάσεις που σχετίζονται με την επιλογή αναδόχου και την ταχεία κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω Βουλγαρίας

Η εν λόγω ΜΚΟ δημοσίευσε έρευνα που περιέγραφε παράτυπες συμβάσεις μεταξύ υπεργολάβων και εργολάβων με στόχο την παράκαμψη του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων.

Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό Novinite, συζητήθηκαν, επίσης, ρυθμίσεις που απαγορεύονται από το νόμο, όπως η πρόσληψη υποψηφίου εργολάβου ως υπεργολάβου για μέρος του έργου, ανέφερε η Εισαγγελία. Η Εισαγγελία του βουλγαρικού κράτους, όπως εξηγεί ότι ο εποπτεύων εισαγγελέας, που επιλέγεται με βάση την αρχή της τυχαίας επιλογής, θα πρέπει να ενεργεί κατά την κρίση της, σύμφωνα με τις εξουσίες που έχει βάσει του Νόμου περί Δικαστικής Εξουσίας και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της εισαγγελικής έρευνας, η ΜΚΟ «Ταμείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» δημοσίευσε έγγραφο από το χακαρισμένο ταχυδρομείο του Ρώσου πολιτικού και συμβούλου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, ο οποίος είχε εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς. Σύμφωνα με το έγγραφο, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, οι δύο υποψήφιοι ανάδοχοι του έργου Turkish Stream διαπραγματεύτηκαν κρυφά και στο γραφείο της Σόφιας της τράπεζας Bulgarian-American Credit Bank (BACB), η οποία ανήκει στην Tsvetelina Borislavova. Για πολλά χρόνια, η Borislavova συζούσε με τον τότε πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσωφ.

Η εν λόγω ΜΚΟ παρουσίασε επιστολή της Borislavova υπό την ιδιότητά της ως προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της BACB στον Alexander Vorobyov. Είναι σύμβουλος του Μπαμπάκοφ και είναι επίσης πρόσωπο που τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων από την Ε.Ε. Από το email φαίνεται ξεκάθαρα ότι η BACB είναι η επενδυτική τράπεζα που επέλεξαν τα συμβαλλόμενα μέρη για την υλοποίηση του έργου. «Ποια είναι αυτά τα «συμβαλλόμενα μέρη» δεν είναι ξεκάθαρο, αφού η διαδικασία στα χαρτιά είναι δημόσια παραγγελία για την κατασκευή υποδομής και η BACB δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από τράπεζα εξυπηρέτησης της αναθέτουσας αρχής, της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz», σημειώνει η η ΜΚΟ «Ταμείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» .

Η διαδικασία για την επιλογή τράπεζας χρηματοδότησης για αυτό το έργο ξεκίνησε μόλις ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2020. Στο εν λόγω email, η Borislavova ζητά ευγενικά να προειδοποιηθούν ο Babakov και η "Gazprom Export" ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην κατασκευή λόγω προσφυγή της διαδικασίας από έναν από τους συμμετέχοντες – την "Κοινοπραξία - Ανάπτυξη και Επέκταση Αερίου στη Βουλγαρία". Επίσημα, αυτή η κοινοπραξία έχει συμμετέχοντες τις «Consorzio Varna 1» (που ιδρύθηκε από τους Bonatti S.P.A και Max Streicher S.P.A) και «Compliance Development» (S.A.R.L - υποκατάστημα Βουλγαρίας).

Ωστόσο, στα χακαρισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένου και του παραπάνω, η ενάγουσα κοινοπραξία αναφέρεται με το όνομα του φαινομενικά κύριου κρυφού συμμετέχοντος - της ρωσικής TMK. «Δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στα γραφεία της τράπεζάς μας στη Σόφια μεταξύ Arkad και TMK», δηλαδή μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κατά σειρά κατάταξης υποψηφίου μετά την υποβολή των εγγράφων συμμετοχής στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το email, οι διαπραγματεύσεις έγιναν «με δική μας πρωτοβουλία», αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα σε ποιους αναφέρεται – δηλ. την τράπεζα ή τον φορέα που ενεργούσε για λογαριασμό των βουλγαρικών αρχών, που εκείνη την εποχή ήταν το GERB, το κόμμα του Μπορίσωφ.

Η ΜΚΟ δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μια άλλη πρόταση που προκαλεί σύγχυση, και αυτή είναι η προειδοποίηση ότι «η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένα σχέδια για την προστασία των εθνικών συμφερόντων». Έτσι, τίθεται και πάλι το ερώτημα ποιος είναι ο πραγματικός ανάδοχος αυτού του έργου και αν η όλη διαδικασία κατασκευής δεν αποτελεί απλώς κάλυψη γεωπολιτικών δεσμεύσεων σε υψηλότερο επίπεδο.

Στα τέλη Μαΐου 2019, έγινε σαφές ότι η «κοινοπραξία Arkad» από τη Σαουδική Αραβία δεν θα κατασκευάσει το βουλγαρικό τμήμα του TurkStream, παρ’ όλο που κέρδισε τον διαγωνισμό της Bulgartransgaz για την κατασκευή των σωλήνων από τα τουρκικά σύνορα έως τα σερβικά σύνορα. Τότε έγινε σαφές ότι η κρατική εταιρεία «Bulgartransgaz» είχε αλλάξει τον ανάδοχο αφού δεν υπογράφηκε σύμβαση με την κοινοπραξία που είχε επιλεγεί τον Απρίλιο. Αντίθετα, η Bullgartransgaz ανακοίνωσε την απόφασή της ότι θα ανατεθεί σύμβαση στον δεύτερο πλειοδότη για την κατασκευή, ο οποίος αρχικά αναμενόταν να κερδίσει (λόγω των δεσμών του με τη Ρωσία) αλλά πρόσφερε πολύ υψηλότερη τιμή.

Η απόφαση της «Bulgartransgaz» να αλλάξει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού οδήγησε την «Arkad» να προσφύγει εναντίον της. Το δικαστήριο, από την άλλη, απαγόρευσε στην κρατική εταιρεία να υπογράψει προσύμβαση με την κοινοπραξία που κατετάγη δεύτερη στις δημόσιες συμβάσεις, όπως ζητήθηκε.

Ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από έφεση κατά της τελευταίας απόφασης που δικαίωνε την  «Arkad», ένας από τους συμμετέχοντες στη δυσαρεστημένη δεύτερη κοινοπραξία αποσύρθηκε από την αξίωση. Το δικαστήριο δεν έχει άλλη επιλογή από το να απορρίψει την υπόθεση.

Κατόπιν τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι η εταιρεία «Completion Development S.A.R.L. Bulgaria branch»-  από τους χαμένους του διαγωνισμού για ανάθεση της δημόσιας σύμβασης κατασκευής - συνήψε σύμβαση με την «Arkad» για την προμήθεια των σωλήνων αγωγού φυσικού αερίου για τον Turkish Stream.

Η ίδια η εταιρεία εγγράφηκε στη Βουλγαρία αμέσως πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον λεγόμενο «Balkan Stream», ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ο δεύτερος σωλήνας του ρωσικού πρότζεκτ «Turkish Stream», που προορίζεται για τη διέλευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.Ακόμη και ενώ συνεχιζόταν όλο αυτό το δικαστικό θρίλερ, στις 31 Αυγούστου 2020, ο τότε πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ ανακοίνωνε ότι, στις 5 Σεπτεμβρίου, επρόκειτο να υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του «Balkan Stream», χωρίς να είναι σαφές με ποιον θα υπογραφεί, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται δικαστικός αγώνας  και η περάτωση της υπόθεσης αναμένεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Το "Completion Development S.A.R.L. Bulgarian branch" σχετίζεται άμεσα με τον ρωσικό κατασκευαστή σωλήνων TMK, σύμφωνα με έρευνες στο Εμπορικό Μητρώο.

Ακόμη και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο δημόσιος διαγωνισμός για αναζήτηση εργολάβου, στα ρωσικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι η TMK θα παραδώσει τους εν λόγω σωλήνες, αν και επίσημα η ρωσική εταιρεία δεν εμφανιζόταν πουθενά στα έγγραφα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό.