Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και ο Οργανισμός Ανάπτυξης της Αφρικανικής Ένωσης (AUDA-NEPAD) υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία με στόχο την υποστήριξη των αφρικανικών χωρών στις προσπάθειές τους να επιτύχουν την Ατζέντα 2063 της Αφρικανικής Ένωσης και τον Στόχο 7 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη,

δηλαδή την εξασφάλιση πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον γενικό διευθυντή του IRENA Francesco La Camera και τον διευθύνοντα σύμβουλο της AUDA-NEPAD Nardos Bekele-Thomas στο περιθώριο της Εβδομάδας για το Κλίμα της Αφρικής στο Ναϊρόμπι.

"Αναγνωρίζοντας ότι το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια κατοικεί στην υποσαχάρια Αφρική, είναι προφανές ότι οι υπάρχουσες ενεργειακές υποδομές δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες της ηπείρου", δήλωσε ο κ. La Camera. "Η δημιουργία ενός πιο δίκαιου ενεργειακού συστήματος - που θα αξιοποιεί ένα ποικίλο μείγμα των άφθονων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αφρικής - εξαρτάται από ένα πιο διασυνδεδεμένο, ευέλικτο και αξιόπιστο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Η σύμπραξη αυτή χρησιμεύει ως ένα καίριο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου".

Η διευθύνουσα σύμβουλος της AUDA-NEPAD κ. Nardos Bekele-Thomas υπογράμμισε τα πορίσματα του Γενικού Σχεδίου για τα ηπειρωτικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας (CMP), το οποίο σχεδιάστηκε για να παράσχει έναν στρατηγικό οδικό χάρτη για τη σύνδεση των πέντε δεξαμενών ενέργειας της Αφρικής, τονίζοντας την κρίσιμη ανάγκη για άμεσα και προληπτικά μέτρα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της Αφρικής.

Τόνισε ότι, "η τρέχουσα επιχειρησιακή πορεία ως συνήθως υπολείπεται σημαντικά από την επίτευξη καθολικής πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια έως το 2040, γεγονός που απαιτεί σημαντική αύξηση των επενδύσεων για να αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύς της ηπείρου από 266GW σε περίπου 1.218GW. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, θα απαιτηθούν σωρευτικές επενδύσεις ύψους 1,29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, οι οποίες θα καταλήξουν στη δημιουργία μιας ισχυρής ηπειρωτικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 136 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έως το 2040. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επείγοντα και στρατηγικά μέτρα για την επίτευξη αυτών των μετασχηματιστικών στόχων".

Οι συνεχείς επενδύσεις σε διασυνοριακές υποδομές μεταφοράς και η εμβάθυνση του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψουν στις αφρικανικές χώρες να επιταχύνουν την ενεργειακή τους επέκταση και μετάβαση, προμηθεύοντας ηλεκτρική ενέργεια από ένα ευρύ φάσμα ανταγωνιστικών, καθαρών ενεργειακών πόρων, με την αγκύρωση των πέντε δεξαμενών ενέργειας της ηπείρου για τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αφρικής.

Από το 2021, ο IRENA, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, έχει υποστηρίξει την AUDA-NEPAD και τους αφρικανικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην ανάπτυξη της ΚΔΠ μέσω δραστηριοτήτων μοντελοποίησης και μιας σειράς δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων που σχετίζονται με τον ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή.

Στόχος της CMP είναι η καθιέρωση μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας σχεδιασμού για την παραγωγή και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο, στην οποία θα συμμετέχουν και οι πέντε αφρικανικές δεξαμενές ενέργειας. Χαρτογραφεί τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των τεράστιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο, υποστηρίζοντας τις εθνικές στρατηγικές ενέργειας που θεωρούν τις διασυνοριακές διασυνδέσεις ως ζωτικής σημασίας στοιχείο.

Η επόμενη φάση της CMP θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην ενίσχυση των διαδικασιών σχεδιασμού και στην επιτάχυνση της προετοιμασίας ενός εφικτού αγωγού έργων προτεραιότητας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό δίνει την ευκαιρία στις αφρικανικές χώρες να ευθυγραμμίσουν τις διαδικασίες ενεργειακού σχεδιασμού τους με ένα παναφρικανικό όραμα και να επιταχύνουν την υλοποίηση της Ατζέντας 2063.

Μέσω αυτής της νέας εταιρικής σχέσης, ο IRENA και η AUDA-NEPAD θα εργαστούν για την ενίσχυση των ικανοτήτων των αφρικανικών χωρών και των περιφερειακών οργανισμών μέσω υπηρεσιών ανάπτυξης ικανοτήτων που βασίζονται στη γνώση, θα υποστηρίξουν την υλοποίηση των έργων ανανεώσιμης ενέργειας στο Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Υποδομών στην Αφρική (PIDA PAP II) και θα διευκολύνουν την πρόσβαση των φορέων ανάπτυξης έργων στην πλατφόρμα επενδύσεων για το κλίμα και στην πλατφόρμα χρηματοδότησης επιταχυντή της ενεργειακής μετάβασης (ETAF) του IRENA.