Διακήρυξη του Ναϊρόμπι: Παγκόσμιος Φόρος σε Εμπόριο Ορυκτών Καυσίμων, Θαλάσσιες Μεταφορές και Αερομεταφορές

Διακήρυξη του Ναϊρόμπι: Παγκόσμιος Φόρος σε Εμπόριο Ορυκτών Καυσίμων, Θαλάσσιες Μεταφορές και Αερομεταφορές
energia.gr
Δευ, 11 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:22

Καθώς έπεφτε η αυλαία της Διάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα στην Αφρική (ACS23), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Ναϊρόμπι, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να στηρίξουν τους παγκόσμιους φόρους για τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα και να επιδιώξουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες. Η σύνοδος κορυφής συνήλθε στην Κένυα συγκεντρώνοντας 

ηγέτες, υπουργούς και την κοινωνία των πολιτών που εκπροσωπούν χώρες από όλη την Αφρική στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από το 2018, η Αφρική αντιπροσωπεύει περίπου το 16% του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού.

Η δήλωση του Ναϊρόμπι θα χρησιμεύσει ως βάση για την κοινή θέση της Αφρικής στην παγκόσμια διαδικασία για την κλιματική αλλαγή και θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής COP28 του Νοεμβρίου. "Η διακήρυξη του Ναϊρόμπι που υποβάλλουμε σήμερα στον κόσμο καθορίζει και ενισχύει την αφρικανική θέση σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός στη δράση για το κλίμα, καθώς και τα θεμελιώδη στοιχεία που πρέπει να προσέξει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές και οικολογικές επιταγές της ανθρωπότητας θα επιτευχθούν αποτελεσματικά, συνεκτικά και βιώσιμα", δήλωσε στις 6 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Κένυας και οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής William Ruto, προσθέτοντας ότι η διακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό με μια μοναδικά αφρικανική προοπτική.

"Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες να συσπειρωθούν πίσω από την πρόταση για ένα παγκόσμιο καθεστώς φορολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου ενός φόρου άνθρακα στο εμπόριο ορυκτών καυσίμων, στις θαλάσσιες μεταφορές και στις αερομεταφορές, ο οποίος μπορεί επίσης να ενισχυθεί από έναν παγκόσμιο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για την παροχή ειδικής, προσιτής και προσβάσιμης χρηματοδότησης για επενδύσεις θετικές για το κλίμα σε κλίμακα", αναφέρεται στη δήλωση."Καμία χώρα δεν θα πρέπει ποτέ να χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ των αναπτυξιακών φιλοδοξιών και της δράσης για το κλίμα"."Υπάρχει σίγουρα ανάγκη για επείγουσες και σαρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα", δήλωσε η Anisha Pemjee της The Diplomatic Society στο Centurion της Νότιας Αφρικής, στη NE Global στις 8 Σεπτεμβρίου."Η Αφρική έχει την ικανότητα, την ικανότητα και την εγχώρια γνώση για να προσφέρει προληπτικές λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Η αφρικανική φωνή θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Δελχί, όπου η Αφρικανική Ένωση είναι πιθανό να γίνει μέλος της ομάδας των χωρών της G20", δήλωσε η Pemjee, σημειώνοντας ότι αν και οι αφρικανικές εκπομπές και η συμβολή της στην κλιματική αλλαγή είναι ελάχιστες, η Αφρική είναι έτοιμη να λάβει προοδευτική στάση για τον μετριασμό των προκλήσεων ενός μεταβαλλόμενου κλίματος.

Κατά την έναρξη της Αφρικανικής Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, η πρέσβειρα Josefa Sacko, Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για τη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη, τη γαλάζια οικονομία και το βιώσιμο περιβάλλον (ARBE), επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν συλλογικά οι παγκόσμιες κρίσεις της κλιματικής αλλαγής με την επιτάχυνση της εφαρμογής της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης της Αφρικανικής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτική ανάπτυξη (2022-2032).

Η καθιέρωση της Διάσκεψης Κορυφής για το Κλίμα στην Αφρική ως διετούς διοργάνωσης που θα συγκαλείται από την Αφρικανική Ένωση και θα φιλοξενείται από τα κράτη μέλη της ΑΕ, αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο ορόσημο για τον καθορισμό του νέου οράματος της Αφρικής για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων παγκόσμιων ζητημάτων του κλίματος και της ανάπτυξης με μια κοινή θέση, είπε.

Δισ., δολάρια δεσμεύονται για πράσινες πρωτοβουλίες

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές δέσμευσαν δισεκατομμύρια δολάρια για πράσινες πρωτοβουλίες. Ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), του Υπουργείου Ενέργειας και του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης της Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC) συμμετείχαν επίσης στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα στην Αφρική.

Στις βασικές ανακοινώσεις της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας περιλαμβάνονταν 30 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του Προέδρου των ΗΠΑ για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα (PREPARE) στην Αφρική.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χορηγήσουν επιπλέον 20 εκατομμύρια δολάρια στον μηχανισμό επισιτιστικής ασφάλειας της πρωτοβουλίας για την προσαρμογή της Αφρικής (AAI), ο οποίος θα επιταχύνει και θα επεκτείνει δραστικά τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή επισιτιστική ασφάλεια στην Αφρική.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης να παράσχουν επιπλέον 10 εκατ. δολάρια στη διευκόλυνση τεχνικής βοήθειας (ΤΑ) για τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά τεχνολογίας για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή (CRAFT), η οποία θα συμβάλει στην επίδειξη και την άρση του κινδύνου της αγοράς για τεχνολογίες και λύσεις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή που συμβάλλουν στη διαχείριση των κινδύνων για την επισιτιστική ασφάλεια.

Χρηματοδότηση μέσω του DFC για την επέκταση της πρόσβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αφρική, περιλαμβάνεται άμεσο δάνειο ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην Mirova SunFunder για το Mirova Gigaton Fund ύψους 500 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της καθαρής ενέργειας εκτός δικτύου σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Το ταμείο θα χρηματοδοτήσει έργα κατανεμημένης καθαρής ενέργειας για την οικοδόμηση λύσεων φιλικών προς το κλίμα ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ταμείο αναμένεται να αυξήσει την πρόσβαση σε αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική ηλιακή ενέργεια εκτός δικτύου για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στη χώρα υποδοχής της Αφρικανικής Διάσκεψης για το Κλίμα, την Κένυα, ο Κέρι ανακοίνωσε 4 εκατομμύρια δολάρια για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη στήριξη των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής που επηρεάζονται από τα κλιματικά φαινόμενα στην Κένυα, τα οποία παρέχονται μέσω του Γραφείου Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης (PRM) του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Κέρας της Αφρικής βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών, επηρεάζοντας περίπου 36 εκατομμύρια ανθρώπους και εκτοπίζοντας 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Κένυα κατατάχθηκε πρόσφατα ως η 31η πιο ευάλωτη χώρα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι κομητείες Garissa και Turkana της Κένυας φιλοξενούν μεγάλες κτηνοτροφικές κοινότητες που φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διαφύγει από τις συγκρούσεις και την ξηρασία σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η συνεισφορά ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων προορίζεται για τη βελτίωση των δεδομένων σχετικά με την κλιματική κινητικότητα και την παροχή στήριξης στις γεωργικές περιοχές που φιλοξενούν τόσους πολλούς εκτοπισμένους. "Καθώς αντιμετωπίζουμε τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προώθηση φιλόδοξων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ασφαλή, ομαλή και ανθρώπινη διαχείριση της μετανάστευσης στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο", δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ενίσχυση των ΑΠΕ και της πράσινης βιομηχανίας

Ο Πρόεδρος της Κένυας φέρεται να εγκαινίασε επίσης μια συνεργασία ορόσημο στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στην Αφρική με τη Δανία, τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για την επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου, και της πράσινης βιομηχανίας στην Αφρική.

Ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής COP28 στα ΗΑΕ στα τέλη Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι τα ΗΑΕ δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν τα αφρικανικά έθνη να επιταχύνουν τα έργα καθαρής ενέργειας. Ο γίγαντας καθαρής ενέργειας των ΗΑΕ Masdar ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την Africa50, την παναφρικανική επενδυτική πλατφόρμα υποδομών για τον εντοπισμό, την ταχεία προώθηση και την κλιμάκωση έργων καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο. Εν όψει της COP28, η εταιρεία δεσμεύτηκε να ξεκλειδώσει 10 γιγαβάτ (GW) έργων καθαρής ενέργειας για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Αφρική έως το 2030.