Παγκόσμια δέσμευση για τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ διεθνώς στα 11.000 GW τα επόμενα χρόνια και διπλασιασμό της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας ζητούν με κοινό άρθρο τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας για τις ΑΠΕ (IRENA) Φραντσέσκο Λα Κάμερα

Σε κοινό τους άρθρο στο Politico εν όψει της έναρξης των εργασιών της COP 28 στο Αμπού Ντάμπι -που λαμβάνει χώρα σε μια από τις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ, με ακραία φαινόμενα πλημμυρών, πυρκαγιών και ξηρασιών σε όλο τον κόσμο- οι τρεις αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται εκτός τροχιάς. Γι’ αυτό απαιτείται ένταση των προσπαθειών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, οι παρενέργειες της οποίας θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των χωρών σε όλο τον κόσμο κατά 300 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

«Κλειδιά» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι η αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ και η ενεργειακή αποδοτικότητα, με την κ. Φον ντερ Λάιεν και τους κ.κ. Μπιρόλ και Λα Κάμερα να τονίζουν ότι είναι λύσεις τεχνολογικά ώριμες και ανταγωνιστικές από άποψη κόστους και πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη έχουν και σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")