Η τύχη της συγχώνευσης μεταξύ της Lufthansa και της ιταλικής ITA Airways, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη με την κυβέρνηση τον Μάιο, είναι πλέον αμφίβολη, αφού η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αμφισβήτησε ανοιχτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση στην έγκριση της συγχώνευσης κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί

Η Lufthansa πρόκειται να αποκτήσει το 41% των μετοχών της ITA Airways έναντι επένδυσης 325 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα να αγοράσει το υπόλοιπο μερίδιο σε μεταγενέστερη φάση. Όμως, η καθυστέρηση από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει το πράσινο φως στην συγχώνευση αυτή, έκανε τη Μελόνι να εκφράσει την απογοήτευσή της στη φετινή σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί.

«Είναι περίεργο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμποδίζει τη λύση του προβλήματος της ITA», δήλωσε η Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής της G20.

Το θέμα τέθηκε επίσης κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι (Lega/Id) και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πριν από τη σύνοδο κορυφής.

«Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εδώ και χρόνια μας ζητά να βρούμε λύση στο πρόβλημα της ITA, όταν βρίσκουμε λύση στο πρόβλημα της ITA, την μπλοκάρει. Επομένως, δεν κατανοούμε πλέον και θα θέλαμε μια απάντηση», δήλωσε η Μελόνι.

Ωστόσο, ενώ το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας ανέφερε σε σημείωμά του ότι ο φάκελος δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως της Κομισιόν, η ίδια αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καμία κοινοποίηση για τη συμφωνία, με τον εκπρόσωπό της να υπενθυμίζει ότι εναπόκειται στα μέρη που εμπλέκονται στη συμφωνία να κοινοποιήσουν τη συναλλαγή.

«Η Επιτροπή παραμένει σε στενή επαφή με τα μέρη για να συζητήσει τη συναλλαγή πριν από την επίσημη κοινοποίησή της. Αυτές οι επαφές πριν από την κοινοποίηση είναι συνεχείς και αποτελούν μέρος της συνήθους διαδικασίας για την αξιολόγηση μιας σύνθετης πράξης», πρόσθεσε πηγή της ΕΕ.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο μετά την παραίτηση της πρώην Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον Τζορτζέτι, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας.

«Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ανατεθεί σε εκπρόσωπο είναι θετική, διότι αποτελεί την προϋπόθεση για μια διαδικασία, η οποία θα είναι πολύ γρήγορη […] Η κοινοποίηση της συμφωνίας για την πώληση μειοψηφικού μεριδίου της Ita στη Lufthansa στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού γίνεται δεκτή, κατά την πρακτική, μόνο στο τέλος μιας έρευνας που η ίδια η Επιτροπή διεξάγει πολύ σχολαστικά στο πλαίσιο μιας προ-γνωστοποίησης φάσης που έχει ήδη ξεκινήσει», αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου.

(από euractiv.gr)