Βουτιά σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, οι χρηματιστηριακές τιμές των τροφίμων αλλά και των πολύτιμων μετάλλων. Oι φόβοι για μείωση της ζήτησης και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν οδηγήσει σε αντίστροφη πορεία πτώσης τις τιμές του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια από το ράλι που σημείωσαν τους τελευταίους μήνες, έως και τις αρχές Ιουλίου.

Βουτιά σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, οι χρηματιστηριακές τιμές των τροφίμων αλλά και των πολύτιμων μετάλλων.

Oι φόβοι για μείωση της ζήτησης και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν οδηγήσει σε αντίστροφη πορεία πτώσης τις τιμές του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων εμπορευμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια από το ράλι που σημείωσαν τους τελευταίους μήνες, έως και τις αρχές Ιουλίου.

Πρόκειται για την παρατεταμένη κερδοσκοπική κούρσα ανόδου των τιμών τους η οποία πυροδότησε από τις αρχές του έτους την εκρηκτική άνοδο των τιμών των καυσίμων καθώς και των τροφίμων προκαλώντας σοβαρό πλήγμα

Σύννεφα ύφεσης

Τα σύννεφα ύφεσης που συσσωρεύονται τώρα πάνω από την παγκόσμια οικονομία και η αναμενόμενη πτώση της ζήτησης διεθνώς για τα εμπορεύματα αυτά προκαλούν την πτώση τιμών τους. Το ζητούμενο ωστόσο είναι αν και κατά πόσο η κάμψη αυτή των διεθνών τιμών θα οδηγήσει σε επαναφορά των τιμών λιανικής πώλησης των καυσίμων και των τροφίμων σε χαμηλότερα επίπεδα- κάτι που προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί.

Ενδεικτικά για την πορεία των διεθνών τιμών των τροφίμων είναι τα ακόλουθα στοιχεία: Η χρηματιστηριακή τιμή του καλαμποκιού έχει μειωθεί κατά 32% από τα τέλη Ιουνίου και ανέρχεται σε 5,195 δολ. ανά μπουσέλ (από 7,65 δολ. ανά μπουσέλ). Η τιμή της σόγιας έχει μειωθεί κατά 27%, στα 12,095 δολ. ανά μπουσέλ από τα 16,63 δολ. ανά μπουσέλ που είχε φτάσει στις αρχές Ιουλίου. Στο ίδιο διάστημα το καλαμπόκι έχει σημειώσει πτώση 10,7% και έχει προσγειωθεί στα 8 δολ. ανά μπουσέλ.

Παράλληλα, η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 23%. Από τα ιστορικά υψηλά στις 11 Ιουλίου (147 δολάρια), βυθίστηκε χθες στα 113 δολάρια, πριν σταθεροποιηθεί στα 114 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει κατά 22% από το ρεκόρ της 17ης Μαρτίου (1.032 δολάρια) και έχει φτάσει τα 802 δολάρια, ενώ το ασήμι έχει κάνει βουτιά 33% από το υψηλό της ίδιας ημερομηνίας (21,35 δολάρια) και έχει φτάσει τα 14,7 δολάρια.

Η πλατίνα έχει σημειώσει πτώση κατά 36% από το ρεκόρ της 4ης Μαρτίου (2.301 δολάρια) και διαμορφώνεται περίπου στα 1.480 δολάρια.

(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 13/08/2008)